Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. 

Nya rön visar hur smältvatten underminerar shelfisen på Antarktis, vilket ökar oron för framtida havshöjning. Antarktis shelfis kan liknas vid en fördämning som håller tillbaka inlandsisarna. 

Flera amerikanska soldater har skadats i en konfrontation med ryska styrkor i Syrien, uppger Vita huset.

President Donald Trump skickar styrkor på över 1 200 man till delstaten Wisconsin efter gårdagens dödsskott vid de pågående protesterna mot polisvåld. Dessutom inleds en federal utredning kring skjutningen av den svarte mannen Jacob Blake.

Det händer i dag:

• Finansminister Magdalena Andersson håller pressträff om det ekonomiska läget och förutsättningarna för 2021 års budget. 
• Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19, och svarar på frågor.
• Ekonomistyrningsverket publicerar julis utfall på statens budget.
• Tyskland: Förhandling i mål om mord på CDU-politikern Walter Lübcke.
• Storbritannien: Liberaldemokraterna väntas meddela ny partiledare.

Citatet

Min tränare sa att jag springer som en flicka och jag svarade att om han sprang lite fortare så kan han också göra det.” – Mia Hamm (född 1972), amerikansk före detta fotbollsspelare.

Bemärkelsedagen

I dag är det jämställdhetsdagen. Den uppmärksammas för att belysa mäns och kvinnors förutsättningar för ett jämställt liv. I dag är det också Alla hundars dag.

Det hände då

För 20 år sedan, 2000, hade dokumentärfilmen ”Ljuset håller mig sällskap” svensk premiär. Den var ett porträtt av den världsberömde filmfotografen Sven Nykvist som sonen Carl-Gustaf hade gjort. När Sven Nykvist drabbades av demens beslöt sonen att hans liv skulle dokumenteras. I filmen medverkar många av världens då främsta regissörer och skådespelare.
 
För 30 år sedan, 1990, kom den norska långdistanslöparen Grete Waitz först av 29 000 deltagare i Tjejmilen i Stockholm. Waitz var en av sportens stora dominanter och vann New York Marathon hela nio gånger och tog VM-guld 1983. Hon står staty utanför Bislett stadion i Oslo.

För 63 år sedan, 1957, föddes artisten Alban Nwapa, känd som Dr Alban, i Nigeria. Han bosatte sig i Sverige år 1980 och utbildade sig till tandläkare. 1990 släppte han låten ”Hello Africa”. Den följdes av flera framgångar med hitlåtar som ”It’s my life” (1992) och album som ”Look who’s talking” (1994). Han medverkade i Melodifestivalen tillsammans med Jessica Folcker år 2014. Dr Albans senaste singel ”Elmoped” i samarbete med Viarelli släpptes 2018.

2 …

…öre per utlånad bok fick författarna när den första biblioteksersättningen betalades ut för 65 år sedan, 1955.