Radar · Morgonkollen

USA:s regering utreder polisskjutning

Människor protesterar mot skjutningen av Jacob Blake i Kenosha.

President Donald Trump skickar styrkor på över 1 200 man till delstaten Wisconsin efter gårdagens dödsskott vid de pågående protesterna mot polisvåld. Dessutom inleds en federal utredning kring skjutningen av den svarte mannen Jacob Blake.

”President Trump fördömer våld i alla former och anser att vi måste skydda alla amerikaner från kaos och laglöshet,” säger Vita husets talesperson Kayleigh McEnany i ett uttalande.

Styrkan som Trump skickar till Wisconsin består av 1 000 man från nationalgardet, samt över 200 representanter från federala polismyndigheter, enligt Vita huset.

De ska stötta den lokala polisen i staden Kenosha med att stävja oroligheterna som har brutit ut efter att 29-årige Jacob Blake skottskadades allvarligt av polis i söndags.

USA:s justitiedepartement meddelar också att man har inlett en federal utredning av poliskskjutningen.

Två skjutna till döds

Hundratals demonstranter har sedan dess protesterat mot polisvåld i Kenosha. Vissa har vandaliserat, tänt eld på bilar och hus och drabbat samman med poliser.

Under den tredje dagens protester, natten till onsdag, sköts två människor till döds och ytterligare en skottskadades. Minst en grupp kraftigt beväpnade, huvudsakligen vita män,  var ute på gatorna för att enligt egen utsago skydda egendom från förstörelse och på videor syns hur en person skjuter mot demonstranter med ett automatvapen. En 17-åring kunde senare på dagen gripas i granndelstaten Illinois, misstänkt för mord.

För att få stopp på oroligheterna har utegångsförbud utlysts i staden mellan klockan 19 på kvällen och 07 på morgonen, fram till söndag.

Kniv hittad

Samtidigt har det framkommit att utredarna som undersöker skjutningen av Blake har hittat en kniv vid förarsidan i hans bil, meddelar delstatens justitieminister Josh Kaul. 29-åringen sköts med sju skott i ryggen av en polis när han lutade sig in i bilen, där hans tre barn satt.

Omständigheterna kring skjutningen är oklara, men enligt uppgifter ska Blake ha ingripit i någon form av konflikt i en bostad. Ett filmklipp från ingripandet visar hur polisen följer efter Blake till hans bil och skjuter honom på mycket kort avstånd när han öppnar dörren.