Radar · Nyheter

Rekordmånga drogtester – trots kritik

Många upplever det integritetskränkande att behöva urinera bevakad av provtagande personal.

Polisen gör rekordmånga drogtester. 2019 gjorde Rättsmedicinalverket (RMV) över 39 000 analyser av urin från polisens tester. Det visar granskning som SVT gjort.

I Sverige är det olagligt både att att inneha och bruka narkotika. Genom att tvinga medborgare att ta drogtester och straffa själva den som använder narkotika hoppas politikerna och polis att förebygga och förhindra missbruk – trots att forskare ifrågasätter effekterna.

En av världens främsta experter på området, Markus Heilig, professor i psykiatri och expert på beroendesjukdomar, kritiserar både lagstiftningen och att polisen har genomfört rekordmånga drogtester.

– Om straff hade en god preventiv effekt skulle vi sett ett minskat bruk. Så vitt jag vet finns inga tecken på att de effekterna uppnåtts, säger Markus Heilig, till SVT.

I själva verket har narkotikaanvändningen i Sverige ökat sedan den blev olaglig 1988. Den ökande repressionen mot narkotikamissbrukare tycks snarare lett till att antalet som dör i överdoser ökat. Sverige har nästan högst överdosdödlighet i Europa, enligt den europeiska drogmyndigheten EMCDDA.

Enligt Markus Heilig riskerar straff och repression istället minska individens benägenhet att söka vård och behandling.

– Om du har hunnit långt i ditt missbruk kommer inte ett straff att hjälpa dig ur beroendet. Snarare riskerar det att förstöra förtroendet för samhället vilket gör att individen inte söker vård och behandling när den faktiskt behöver det, säger han till SVT.

Ingen har följt upp eller utrett ifall lagstiftningen och polisens insatser haft effekt. Polisen försvarar ändå metoden.

– Jag har stor respekt för professorn, men jag har en annan uppfattning. Vi är till stöd för unga missbrukare och våra insatser hjälper dem att snabbt få stöd av sociala myndigheter., säger Mats Löfving chef för NOA, polisens nationella operativa avdelning, till SVT.

SVT uppger att de bett polismyndigheten om referenser till den forskning som polisens nya strategi sägs bygga på. ”Men den rapport vi får saknar vetenskapliga referenser, förutom en intervjustudie från BRÅ som främst rör skjutningar i kriminella miljöer.”

Antalet drogtester på arbetsplatser ökar

Även antalet drogtester på arbetsplatser ökar och har mer än fördubblats på tio år. Enligt senaste statistiken utförde enbart Karolinska utförde 105 000 tester 2018. Antalet som ”fastnar” i testen har ökat från knappt fyra procent 2014 till nästan fem procent 2018.

Läs mer: Svensk narkotikapolitik ska ses över (artikel från 13 februari 2020).

Rekordmånga drogtester

SVT:s granskning visar att polisen 2019 gjorde rekordmånga drogtester. Rättsmedicinalverket (RMV) gjorde över 39 000 analyser av urin från polisens tester förra året, men mellan 20 och 30 procent av analyserna som gjorts de senaste åren kommer från personer som redan testats tidigare.
Källa: SVT