Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. 
Guvernören i den amerikanska delstaten Wisconsin utlyser nödläge inför risken för nya protester sedan polis skjutit en man. De anhöriga till den 29-årige Jacob Blake ska träffa guvernören.

Facebook har uppdaterat sina riktlinjer och både högerextrema och antifacistiska grupper har tagits bort – trots att mycket tyder på att det främst är de högerextrema grupperna som är våldsamma.

Separatisterna STC har avblåst förhandlingarna om ett fredsavtal i Jemen, i det ”inbördeskrig i ett inbördeskrig” som råder i södra Jemen, meddelar rörelsen.

Indonesien, som är nuvarande ordförande i FN:s säkerhetsråd, meddelar att frågan om FN-sanktioner mot Iran inte tas upp. USA begär att säkerhetsrådet och dess 15 medlemmar behandlar frågan om att återuppta FN-sanktioner mot Iran.

Det händer i dag:

• SNS arrangerar digitalt seminarium om transportsektorn och hur utsläppen kan minskas. Transportforskaren Maria Börjesson presenterar en rapport om hur väl lämpad den svenska klimatpolitiken är för att möta utmaningarna i transportsektorn.
• Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sommartalar i Sölvesborg. Direktsänds av SVT och SR.
• UD fattar nytt beslut om avrådan från icke nödvändiga utlandsresor. Ett nytt beslut om reseavrådan fattas var fjortonde dag.
• Frankrike: 50-årsjubileum för ”Kvinnors strejk för jämställdhet”, den första kvinnliga befrielseprotesten.
• EU: Försvarsministrarna håller informellt möte i Berlin (till 27/8).

Citatet

Min tränare sa att jag springer som en flicka och jag svarade att om han sprang lite fortare så kan han också göra det.” – Mia Hamm (född 1972), amerikansk före detta fotbollsspelare.

Bemärkelsedagen

I dag är det jämställdhetsdagen. Den uppmärksammas för att belysa mäns och kvinnors förutsättningar för ett jämställt liv. I dag är det också Alla hundars dag.

Det hände då

För 20 år sedan, 2000, hade dokumentärfilmen ”Ljuset håller mig sällskap” svensk premiär. Den var ett porträtt av den världsberömde filmfotografen Sven Nykvist som sonen Carl-Gustaf hade gjort. När Sven Nykvist drabbades av demens beslöt sonen att hans liv skulle dokumenteras. I filmen medverkar många av världens då främsta regissörer och skådespelare.
 
För 30 år sedan, 1990, kom den norska långdistanslöparen Grete Waitz först av 29 000 deltagare i Tjejmilen i Stockholm. Waitz var en av sportens stora dominanter och vann New York Marathon hela nio gånger och tog VM-guld 1983. Hon står staty utanför Bislett stadion i Oslo.

För 63 år sedan, 1957, föddes artisten Alban Nwapa, känd som Dr Alban, i Nigeria. Han bosatte sig i Sverige år 1980 och utbildade sig till tandläkare. 1990 släppte han låten ”Hello Africa”. Den följdes av flera framgångar med hitlåtar som ”It’s my life” (1992) och album som ”Look who’s talking” (1994). Han medverkade i Melodifestivalen tillsammans med Jessica Folcker år 2014. Dr Albans senaste singel ”Elmoped” i samarbete med Viarelli släpptes 2018.

2 …

…öre per utlånad bok fick författarna när den första biblioteksersättningen betalades ut för 65 år sedan, 1955.