Radar · Morgonkollen

Separatister avbryter förhandlingar i Jemen

Separatister från STC i hamnstaden Aden.

Separatisterna STC har avblåst förhandlingarna om ett fredsavtal i det ”inbördeskrig i ett inbördeskrig” som råder i södra Jemen, meddelar rörelsen.

STC och regeringen har varit allierade i kriget mot de Iranstödda Huthirebellerna, som har pågått i Jemen sedan 2014, men relationen har skurit sig och i april utropade STC självstyre i södra Jemen.

Den deklarationen uppgav STC för en månad sedan vara beredd att överge och lovade att genomföra det fredsavtal med regeringen som förhandlades fram i höstas och som parterna då skrev under. För att få det så kallade Riyadavtalet realiserat har överläggningar pågått med Saudiarabien som medlare.

Nu anger separatiströrelsen – som kontrollerar huvudsätet för den internationellt erkända regeringen, den sydliga kuststaden Aden – flera orsaker till att man drar sig ur samtalen. Bland annat att den offentliga servicen i södra Jemen har kollapsat och att regeringen har trappat upp militärt i den sydliga provinsen Abyan.

Enligt Riyadavtalet ska makten i Jemen delas mellan de båda parterna. Men efter att överenskommelsen hade undertecknats i november föll den snabbt samman eftersom parterna misslyckades med att enas i bland annat regeringsfrågan.