Radar · Politik

Miljörörelsen om Lövin: ”Det behövs någon tuffare”

Isabella Lövin hyllas inom miljörörelsen för kunskap och engagemang, men kritiseras för att inte ha tagit mer strid för klimatfrågorna.

En kompromissvillig politiker som fått igenom viktiga frågor – men Preemfrågan kommer avgöra hennes eftermäle. Så beskriver företrädare för miljörörelsen Isabella Lövin som på onsdagsförmiddagen meddelade sin avgång.

Djup sakkunskap och ett ärligt engagemang för klimatet. Det är omdömen som återkommer i reaktionerna på Isabella Lövins avgång som språkrör och miljö– och klimatminister. Däremot har hon misslyckats med att sätta klimatfrågan i centrum för svensk politik och driva opinion, menar Jordens vänners ordförande Mikael Sundström.

Klimatfrågan har fastnat i teknikaliteter menar Mikael Sundström, ordförande Jordens vänner
Klimatfrågan har fastnat i teknikaliteter menar Mikael Sundström, ordförande Jordens vänner. Foto: Jordens vänner

– Klimatfrågan har fastnat i teknikaliteter. Hon och hela Miljöpartiet har fastnat i Socialdemokraternas garn och tron på att klimatfrågan går att lösa inom det befintliga systemet, säger han.

Tron på klimatlagen kan falla

Klimatlagen hör till det viktigaste Isabella Lövin drivit igenom som politiker, anser Mikael Sundström. Men om regeringen låter Preem bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil, visar sig klimatlagen inte vara mycket värd, menar han.

– Stoppas inte Preem, faller tron på klimatlagen, säger Mikael Sundström.

Greenpeace Sverigechef Isadora Wronski menar att Isabella Lövins gärning kan bedömas först när Preems öde avgörs.

Greenpeaces Sverigechef anser att Isabella Lövins gärning inte kan avgöras ännu
Greenpeaces Sverigechef anser att Isabella Lövins gärning inte kan avgöras ännu. Foto:  Edward Beskow

– Regeringen kan och måste säga nej till Preems planer på att expandera sitt oljeraffinaderi, och det kan de göra när som helst, säger hon i ett skriftligt uttalande.

Mattias Goldmann, tidigare miljöpartist och VD för den liberala tankesmedjan Fores, hyllar Isabella Lövin och menar att klimatlagen är historisk.

– Hon lämnar efter sig ett parti som behöver finna sig själv. Men viktigare är att hon lämnar efter sig ett Sverige där man bråkar om stort och smått i politiken, men håller ihop i klimatfrågan. Sju av riksdagens partier står nu bakom klimatlagstiftningen och Sveriges klimatmål, säger han.

Ingen slugger

Det är just som en sammanhållande kraft i den svenska klimatpolitiken hon varit betydedsefull, enligt Mattias Goldmann.

– Hon har nog aldrig trivts som en politisk slugger, säger han.

Mattias Goldmann, före detta Fores, tror inte att Lövin någonsin har trivts som en "politisk slugger"
Mattias Goldmann, före detta Fores, tror inte att Lövin någonsin har trivts som en "politisk slugger". Foto: privat

Enligt Mattias Goldmann var Isabella Lövin aktuell som svensk EU-kommissionär innan valet föll på Ylva Johansson. Han tror att den rollen skulle ha passat Isabella Lövin.

– På europeisk nivå hade många gärna sett att det blivit Isabella. Hon hade en stor betydelse för att hålla ihop klimatavtalet och inte låta det falla sönder av ständiga attacker från bland andra Donald Trump, säger Mattias Goldmann.

Hoppas på radikalare politik

Greenpeace och Jordens vänner hoppas nu att den som efterträder kommer ta strid för en radikalare klimatpolitik.

– Man kan inte låtsas som att klimatfrågan är under kontroll. Det behövs någon som är tuffare, någon som står upp mot Socialdemokraterna, säger Mikael Sundström.

– Miljöpartiet måste driva igenom en i grunden systemförändrande politik som på riktigt adresserar den klimat- och miljökris vi befinner oss i, även när de sitter i regering, säger Isadora Wronski.

Läs mer: Isabella Lövin lämnar politiken och De här kan ta över