Radar · Politik

Isabella Lövin lämnar politiken

Isabella Lövin (MP).

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin lämnar sitt språkrörsuppdrag och sin ministerpost när en ersättare utsetts, säger hon till Dagens Nyheter.

– Jag avser att sitta kvar och arbeta med full kraft tills ett nytt kvinnligt språkrör finns på plats. Därefter kommer jag att lämna politiken. Jag ser att det är det bästa för mig och det bästa för partiet, säger Isabella Lövin till DN.

Hon berättar att hon meddelat MP:s valberedning att den nu får leta efter en ersättare. Nu ska en ”ordnad process” hitta ett nytt kvinnligt språkrör som ska ta vid under hösten och vintern.

Lövin säger att det nu är dags att bestämma sig för vad hon vill göra de kommande åren.

– Snart går vi in i valrörelse inför 2022, och mitt möjliga mandat som språkrör löper ut under den kommande mandatperioden. Därför är det viktigt att fatta ett beslut nu om jag vill fortsätta att arbeta på toppnivå i politiken eller om jag vill göra någonting annat. Då har jag bestämt mig för att det är dags för mig att runda av min långa tid i politiken och göra någonting annat, säger hon.

Hon vill inte säga exakt när hon fattade beslutet, men konstaterar att det är svårt att hitta en optimal tidpunkt.

– Men jag hade sen länge tänkt att två år före valet är en bra tidpunkt att fatta det här beslutet, och nu har jag gjort det.

Isabella Lövin efterträdde i maj 2016 Åsa Romson som språkrör för Miljöpartiet tillsammans med Gustav Fridolin. Hon tillträdde som miljö- och klimatminister i januari 2019.

I en debattartikel i Aftonbladet utvecklar Isabella Lövin skälen till avgången.

”I grunden handlar det om att makten inte ska ärvas eller tillkämpas med våld, utan att den ska vara till låns, som ett förtroende, en begränsad tid”, skriver hon.

Hon skriver också att hennes år i politiken har varit omvälvande.

”Efter fyra år som språkrör, under en politiskt mycket turbulent tid med bland annat övergångsregering, ett helt nytt blocköverskridande samarbete och coronakris, längtar jag efter att växla ner tempot och ha mer tid för skrivande och för min familj”.

Löfven: Tråkigt och oväntat

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i ett uttalande att han naturligtvis respekterar Isabella Lövins beslut, men att det är ”tråkigt och oväntat”:

”Isabella Lövin fortsätter i regeringen ett tag till, men hon har redan gjort mycket för sitt parti och för vårt land. Hennes arbete har bidragit till att Sverige i dag är världsledande i klimatomställningen. Vi fortsätter som samarbetspartners och kollegor ett tag till, men när Isabella Lövin väl lämnar önskar jag henne allt gott”, skriver Löfven.

Uppdaterad kl 11.30: Med kommentar från statsministern.