Radar · Politik

De kan ta över efter Isabella Lövin – Syre listar toppkandidaterna

Om Maria Wetterstrand är villig att göra comeback talar mycket för att hon skulle kunna vänta sig ett starkt stöd från partimedlemmarna.

Isabella Lövin avgår – nu startar spekulationerna om vem som ska ta över. Syre listar de hetaste namnen.

Amanda Lind (MP),kultur och demokratiminister, har fått mycket kritik från om hur kultursektorn hanteras under coronapandemin
Amanda Lind (MP),kultur och demokratiminister, har fått mycket kritik från om hur kultursektorn hanteras under coronapandemin. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Amanda Lind, kulturminister 
Valdes till partisekreterare under den djupaste krisen våren 2016 med sovjetiska röstsiffror och har fortfarande ett starkt stöd i partiet, inte minst bland ideologiskt inriktade miljöpartister.. Under sommaren har hon dock fått löpa gatlopp i medierna efter kritik från tunga kulturföreträdare för hur hon hanterat coronapandemins effekter på kulturbranschen.

Ja eller nej
Ja eller nej. Alice Bah Kunke  har dubbla budskap på frågan om hon vill bli språkrör. Foto.Henrik Montgomery/TT

Alice Bah Kunkhe, EU-parlamentariker
I en intervju 2018 sa den dåvarande kulturministern att hon gärna ville bli språkrör en dag. Men nu säger hon att hon inte tänker kandidera. Bah Kuhnke blev partimedlem samtidigt som hon klev in som toppolitiker, men det samma gällde Isabella Lövin och partiförankring sedan urminnes tider är inte avgörande i Miljöpartiet. Skulle hon ändra sig har hon troligen stöd från många liberalt sinnade miljöpartister.

Maria Ferm anses van vid tuffa förhandlingar
Maria Ferm anses van vid tuffa förhandlingar. Foto:Henrik Montgomery/TT

Maria Ferm, statssekreterare och före detta migrationspolitisk talesperson 
Som migrationspolitisk talesperson under förra mandatperioden har Maria Ferm vana vid tuffa politiska förhandlingar, men om hon anses redo att ta sig an en så publik roll som språkrörsrollen återstår att se. Har tillhört MP:s toppskift sedan hon var språkrör för Grön ungdom 2008-2011.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen kan vara ett möjligt namn
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen kan vara ett möjligt namn. FotoNaina Helén Jåma/TT

Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister
Som en av fyra ministrar måste Åsa Lindhagen räknas till kandidaterna. Hör inte till de mer kända statsråden, men var tidigare socialborgarråd i Stockholm där hon har ett starkt stöd.

Bubblare:

Maria Wetterstrand ses som ett osannolikt val men skulle säkerligen få medlemmarna med sig om hon ställde upp
Maria Wetterstrand ses som ett osannolikt val men skulle säkerligen få medlemmarna med sig om hon ställde upp. Foto:Pontus Lundahl/TT

Maria Wetterstrand, språkrör 2002-2011
Troligen Miljöpartiets mest folkkära politiker genom tiderna och partiets stadgar förhindrar inte en comeback till språkrörsposten. Men Wetterstrand har lämnat politiken och jobbar som lobbyist, mestadels från Finland. Många miljöpartister skulle nog vara beredda att sätta sin tilltro till henne som en frälsare, men att hon skulle vilja återvända till den svenska hetluften tycks osannolikt.

Annika Hirvonen Falk (MP) anländer till migrationskommittens möte på Riddarholmen Foto: Stina Stjernkvis
Annika Hirvonen Falk (MP) anländer till migrationskommittens möte på Riddarholmen Foto: Stina Stjernkvis

Annika Hirvonen Falk, migrationspolitisk talesperson och gruppledare i riksdagen
Före sommaren visste få vem hon var, men befunnit sig i svensk politiskt absoluta centrum under sommaren i och med striderna om migrationspolitiken. Har fått många tummar upp från gröna kompisar upp för sina insatser, men om det gör henne till språkrörskandidat återstår att se.

Karolina Skog (MP) har varit i hetluften om gängvåldet
Karolina Skog (MP) har varit i hetluften om gängvåldet. Foto: Jessica Gow/TT

Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson och före detta miljöministrar
En av få i MP-toppen som har erfarenhet av tunga miljöpolitiska uppdrag, vilket kan tala för henne ifall MP fortsätter på den inslagna vägen att fokusera på klimatfrågan. Som miljöminister var hon dock en doldis och även det manliga språkröret Per Bolund har stor kunskap på miljöområdet.

Rebecka Le Moine, politiker, riksdagsledamot för Miljöpartiet
Rebecka Le Moine, politiker, riksdagsledamot för Miljöpartiet. Foto: Henrik Montgomery

Rebecka Le Moine, riksdagsledamot och talesperson för biologisk mångfald
Kryssades in i riksdagen 2018 och är populär i miljökretsar, bland annat för sitt engagemang för skogen. Men lär knappast komma i fråga med mindre än att varenda missnöjd gammal ”fundis” (som radikalt sinnade miljöpartister kallas) återvänder till partiet för att göra revolt.

Läs mer i Syre: Isabella Lövin lämnar politiken och Miljörörelsen: ”Det behövs någon tuffare” 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV