Att tillåta oljeborrning i Arktis bryter inte mot den norska grundlagen, slog landets högsta instans fast under tisdagen. En dom som lämnar ungdomar och framtida generationer utan skydd, enligt miljö- och ungdomsorganisationen Natur og Ungdom, som uttrycker stor besvikelse.
Under tisdagen meddelade Högsta domstolen i Norge sin dom i det så kallade klimaträttsfallet, där miljö- och ungdomsorganisationer stämt den norska staten för att bryta mot landets grundlag genom att öppna upp för oljeborrning i Arktis.
Fyra domare ansåg att oljelicenser i Arktis borde vara ogiltiga av klimatskäl, men en majoritet av domarna gick på statens linje. Domen har lett till stor besvikelse i miljö- och ungdomsorganisationerna bakom stämningen.
"Vi är rasande"
– Vi är rasande över denna dom, som lämnar ungdomar och framtida generationer utan skydd från grundlagen. Högsta domstolen väljer lojalitet mot norsk olja framför våra rättigheter till en säker och hälsosam framtid. Alla vi unga som kämpar mot arktisk oljeborrning är vana vid att bli besvikna och vi kommer att fortsätta vår kamp, säger Therese Hugstmyr Woie, ledare för Natur og Ungdom, i ett pressmeddelande.
Även i miljöorganisationen Greenpeace råder stor besvikelse efter gårdagens dom.
– Det är absurt att vår grundlagsskyddade rätt till en säker miljö inte kan användas för att stoppa Norges mest skadliga aktiviteter för vårt klimat och vår miljö. Vi delar besvikelsen och upprördheten som våra unga kommer att känna inför detta beslut. Det är ett bakslag, men det kommer inte hindra vår kamp för ett säkert klimat. Vi kommer nu att överväga alla möjligheter vi har att stoppa denna skadliga industri, inklusive en ansökan till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge.
Rolf Lindahl, talesperson för klimat- och finansfrågor på Greenpeace Sverige, menar att ansvaret nu faller än tyngre på de svenska bolag som finansierar Lundins oljeborrning i Arktis och att investeringarna måste riktas bort från det ”som förstör vår planet” om vi ska kunna nå klimatmålen.
Startade 2016
Det var år 2016, när Norge skrev under Parisavtalet och samtidigt för första gången på drygt 20 år öppnade upp för oljeborrning i oexploaterade områden i Arktis, som Greenpeace och norska Natur og Ungdom stämde staten för att bryta mot §112 i den norska grundlagen. Enligt paragrafen har medborgarna har rätt till en säker och hälsosam miljö och att staten måste vidta åtgärder för att säkra denna rättighet.
Fallet har prövats i Oslo tingsrätt 2017 och i hovrätten 2019, innan det togs upp i Högsta domstolen i november i år.
Läs mer:
Domslut: Norsk oljeborrning strider inte mot grundlag
Oljeborrning i Arktis prövas av norska HD
Norge vill borra efter olja i Arktis – hotar miljö och ryska relationer
Katastrofrisk i Arktis när isen smälter – förbud mot tjockolja otillräckligt
Ny upptäckt: Metangas bubblar upp från havsbotten