Radar · Miljö

Oljeborrning i Arktis prövas av norska HD

Aktivister från Greenpeach, Natur och ungdom och Koalisjonen klimasøksmål Arktis har stämt norska staten.

Efter flera års rättsprocess kommer två miljöorganisationers stämning av norska staten för att ha tillåtit oljeborrning i Arktis att prövas i Högsta domstolen.

Är det ett brott mot grundlagen att öppna för oljeborrning i Arktis? Det ska nu Norges högsta domstol avgöra, enligt ett pressmeddelande från Greenpeace, som tillsammans med organisationen Miljö och ungdom har stämt norska staten.

– Vi ser fram emot en grundlig undersökning av om regeringen bröt mot grundlagen när de valde att bevilja nya oljelicenser i Arktis trots att de visste att världen befann sig mitt i en klimatkris. Vi anser att den norska staten måste hållas ansvarig och att oljelicenserna omedelbart måste bedömas ogiltiga. En seger kommer att vara historisk och få verkliga konsekvenser för klimatet, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge.

Det var år 2016 som Natur och Ungdom och Greenpeace stämde den norska staten för att de gav 13 olika bolag tillstånd att borra efter olja i Arktisområdet, vilket Syre tidigare skrivit om.

Miljöorganisationerna ansåg att Norge bryter mot grundlagen, enligt vilken staten ska säkra kommande generationers rättigheter till en säker och hälsosam miljö. Norge friades i hovrätten i januari 2020, liksom tidigare i tingsrätten, men nu ska alltså Högsta domstolen pröva fallet.

– Klimaträttsfallet i Högsta domstolen kommer att vara en stor spark i baken för alla norska politiker. De har inte ens lyckats göra vad våra rättigheter kräver av dem – att bevara naturen och ett säkert klimat, säger Therese Hugstmyr Woie, ledare för Natur och Ungdom.

Greta Thunberg: "Verklighetsfrånvänt"

Mer än en halv miljon människor har undertecknat en namninsamling mot oljeborrning i området. Bland motståndarna finns klimataktivisten Greta Thunberg, vars stiftelse har stöttat den norska stämningen med 250 000 kronor. I ett pressmeddelande kallar hon planerna på att öppna för mer oljeborrning under en klimatkris för ”verklighetsfrånvänt”:

– Olja är olja oavsett var den bränns och av vem. Hur kan ett rikt land som Norge tänka så kortsiktigt? Olja hotar våra och kommande generationers rätt till ett säkert klimat, därför stödjer jag kampen som de norska organisationerna driver mot den norska staten.

Läs även: Norska staten stäms för oljerusch i Arktis (artikel från 2016).