Radar · Miljö

Norge vill borra efter olja i Arktis – hotar miljö och ryska relationer

Kritik riktas mot Norge som planerar att utvidga sin oljeproduktion med flera nya fält i Arktis. Experter och miljöorganisationer varnar för att planerna kan leda till både miljöförstöring och militära spänningar.

Det är ett område i Barents hav, sydost om Svalbard, som nu är aktuellt när Norge planerar för upp emot nio nya oljefält i Arktis. Området har hittills varit orört, med ett känsligt ekosystem som riskerar att påverkas negativt.

– Oavsett miljöförändringarna så är Arktis ett område med hårt klimat. Det finns mycket som kan gå fel, och när det gör det kan det orsaka omfattande skador under lång tid, säger Ilan Kelman, som forskat i skadeanalys och riskbedömning, till The Guardian.

Han fortsätter:

– Eftersom det inte finns någon teknik för hur man samlar upp oljespill i arktisk miljö finns det verkligen ingen anledning att fortsätta med utvinning offshore.

Ett flertal miljöorganisationer har också kommenterat planerna. Enligt artikeln i The Guardian har Världsnaturfonden, Friends of the earths norska avdelning, Greenpeace samt Natur og ungdom skrivit ett öppet brev till den norska regeringen. Där poängterar man att den norska regeringen historiskt sett har godkänt alla licensansökningar för oljeprospektering (totalt 24 stycken mellan 1965 och 2019) trots att det norska Polarinstitutet  och Havsforskningsinstitutet konsekvent har avrått ifrån det.

Utöver de miljömässiga aspekterna har Norge också kritiserats på andra punkter. Området ligger i närheten av gränsen för där Norge inte längre tillåts borra efter olja, något som stipuleras i det så kallade Spetsbergtraktaten, eller Svalbardtraktaten som det också kallas. Det är ett fördrag, påskrivet av totalt 26 stater, som reglerar ögruppen Svalbards status.

Enligt fördraget tilldelas det geografiska området Norge, men med vissa begränsningar. Land- och havsområden tillhör Norge men alla länder som har signerat fördraget har rätt att bedriva näringsverksamhet i området. Hittills är det bara Ryssland, utöver Norge själv, som har utnyttjat det.

Sett till de ryska relationerna riskerar Norges planer att leda till spänningar mellan nationerna, eftersom området är av strategisk vikt för Ryssland.

– De senaste åren har Ryssland moderniserat sin norra atomubåtsflotta och utvidgat sin militära närvaro i skärgården kring den närliggande Frans Josefs land, säger Helge Ryggvik, oljehistoriker vid Oslo universitet, till The Guardian, och fortsätter.

– Formellt sett stöder Ryssland fördraget men Norges flytt till tidigare orört territorium kan uppfattas som aggressivt.

Läs också: Oljeborrning i Arktis prövas av norska HD, Syre 21 april 2020