Radar · Djurrätt

Aktivister besvikna efter aktion mot HK Scan: ”Polisen drog och slet i oss”

Vid en aktion mot HK Scan för några år sedan var bemötandet från polisen lugnt, den här gången var det otrevligt, enligt demonstranterna.

Stämningen var mestadels lugn under en aktion mot slakteriet HK Scan i Linköping på onsdagen men blev enligt aktivister på plats otrevlig när poliser började bära bort dem. ”Poliserna knuffades, släpade oss och slet i armar”, säger Martina Vedin, en av aktivisterna.

Martina Vedin var en av drygt 50 aktivister som var med och blockerade alla infarter till slakteriet under onsdagen. Stämningen var lugn, men förändrades när poliserna började ingripa.

– Jag upplevde att det var otrevligt. Inga av aktivisterna gjorde motstånd när de skulle bli bortförda utan satt eller stod stilla. Poliserna knuffade omkull, slet i armar, släpade aktivister efter marken och gjorde krokben, säger hon.

"Onödigt våldsamt"

Syre har också pratat med en annan aktivist på plats, Martin Smedjeback, som delar Martina Vedins bild:

– Det blev onödigt våldsamt från deras sida med puttningar, och även när vi satt lugnt ned kom en polis och drog i en arm hastigt. Jag blev förvånad och besviken på polisens aggressiva taktik.

Om han jämför med en tidigare aktion som han var med i på samma plats med  organisationen Tomma burar för några år sedan, var det stor skillnad.

Bakom onsdagens aktion stod det nystartade nätverket Sambandscentralen
Bakom onsdagens aktion stod det nystartade nätverket Sambandscentralen. Aktivister hade rest dit från stora delar av landet för att ge uppmärksamhet åt dödandet som pågår hela tiden. Foto: Sambandscentralen

– Då gick det lugnt till, man fick en viss tid från polisen för att avlägsna sig. Man fick välja om man ville sitta kvar och bli misstänkt för brott och kanske senare åtalad.

Kniv var liten prydnadskniv

Martin Smedjeback är även kritisk till medierapporteringen från aktionen.

– Den lokala stora tidningen, Corren, och SVT hade rubriker om att man hittat kniv och rökgranater. Det lät ju allvarligt, men det var en liten prydnadsfickkniv som någon hade glömt kvar i en väska, och rökgranaten är en pyroteknisk sak som det kommer rök ur som skulle ge en häftig bild. Men om man hade varit på plats hade man lätt kunnat se att det var polisen och slakteriet som dödar djur som agerade våldsamt och inte vi.

Syftet med aktionen var att markera mot och ge uppmärksamhet åt dödandet av djur som hela tiden pågår, och Martin Smedjeback understryker att det ändå var positivt att uppslutningen var så god.

– Det var roligt att det var så många som var beredda att ställa upp för djuren och ta en risk en mörk höstdag, det är ju en risk både juridiskt och fysiskt. Och roligt att vi kom från många delar av landet; många hade stigit upp klockan tre för att resa dit.

Kor på väg till slakt fotade av aktivister, onsdagen den 21 oktober i Linköping
Kor på väg till slakt fotade av aktivister, onsdagen den 21 oktober i Linköping. Foto: Sambandscentralen

Men allt kan ses från olika synpunkter och målet för attacken, HK Scan, är inte glada. Syre får en kommentar från företaget och pressavdelningen är noga med att den är från hela HK Scan, inte någon särskild person.

HK Scan: "Fullständigt oacceptabelt"

– Dessvärre har vi under de senaste åren sett allt fler militanta aktioner från djurrättsaktivister där vi ser blockader, smygfilmning, intrång, hot och situationer där de äventyrar andras, djurs och sin egen säkerhet. Det här är självklart fullständigt oacceptabelt, säger HK Scan.

– Mer än 90 procent av svenska konsumenter väljer att konsumera animaliskt protein och mejeriprodukter. Vi är stolta över att kunna erbjuda produkter som är ansvarsfullt och hållbart producerade. Vi respekterar de som har andra åsikter, men vi hoppas och förväntar oss också att man i gengäld respekterar vår verksamhet och inte minst våra anställda.

Martin Smedjeback:
– Just nu är vi en minoritet i vårt land som inte äter kött och andra djurprodukter, men det innebär inte att det är rätt att systematiskt döda kännande varelser. I framtiden kommer folk att titta tillbaks på slakterierna som en skamfläck i mänsklighetens historia.

Aktionen samlade flera olika organisationer och enskilda aktivister under namnet Sambandscentralen, ett nystartat nätverk som samlar djurrättsaktivister och djurrättsorganisationer.

Syre har sökt Polisregion västs pressavdelning för en kommentar, men de har suttit i möte hela dagen.

Läs också i Syre: Saga låste grindarna till Scan – döms,  6 maj 2020

Djurrättare på plats utanför Scan i Linköping, 5 augusti 2019