Radar · Djurrätt

Saga låste grindarna till Scan – döms

Rättegången hölls i Linköpings tingsrätt.

På onsdagen dömdes Saga Pålsson från Linköping till dagsböter för en aktion mot Scan. Totalt ska hon betala 11 600 kronor. Tillsammans med en grupp andra aktivister blockerade hon vägen till ett slakteri i november förra året.

Saga Pålsson var den enda som åtalades efter aktionen. Hon fäste ett lås på grinden till HKScan slakteri i Linköping och dömdes för egenmäktigt förfarande. Påföljden blev 40 dagsböter om 270 kronor. Saga Pålsson ålades också att betala 800 kronor till brottsofferfonden.

– När vi har lagar som på något sätt rättfärdigar våld, särskilt denna typ av extrema våld, så anser jag att det är min, och vår, skyldighet att stå upp mot det här våldet och att utmana de lagar som tillåter det, säger hon till webbtidningen Anlib.

Hennes plädering som hon skrev inför rättegången har publicerats på aktionsgruppen Slakteriinspektionens Facebooksida och inleds med en beskrivning av djurens rädsla.

”Föreställ dig för en kort stund att du befinner dig på andra sidan grinden. Du vet inte var du är, bara att du är rädd och täckt av avföring. Du känner inte igen din omgivning, bara de andra du kom med. Någon kommer och hämtar dem en efter en. Du hör deras skrik och känner lukten av blod. Snart är det din tur. Kanske kommer ditt fullgångna foster glida ur din döda kropp ner på det kalla hårda slaktgolvet. Det har hänt så många gånger tidigare inne på Scan i Linköping.”

Saga Pålsson förklarar att hon som mamma känner rädsla för sitt barn och hennes generation med tanke på värderingarna som finns i samhället.

Slakteriinspektionen som låg bakom aktionen redovisar flera stödmanifestationer för Saga Pålsson. ”Stäng alla dödsfabriker” är budskapet. Den 26 april låste gruppen Örebro animal save grindarna till Närkes slakteri.

Många poliser

Under rättegången mot Saga Pålsson vittnade polisen Andreas Winslow som var kommenderad till slakteriet. Han berättade att det var omkring 25–30 personer utanför huvudgrinden. Det var inte någon upprörd stämning utan allt gick lugnt till. Några personer som hade ställt sig i vägen för djurtransporter gjorde passivt motstånd och fick lyftas bort. Vajerlåset kunde klippas av med hjälp av en bultsax. Det fanns ganska många poliser på plats.

Några aktivister utförde också en blockad vid Arlas mejeri.

Åklagare Eva Kokkonen sade i slutet av rättegången, enligt Anlib:

– Saga menar att hennes engagemang för djur gör att hon anser att den verksamhet som pågår på Scans område är fullständigt vidrig. Och naturligtvis har hon rätt till sin åsikt och hon har också rätt att framföra sina åsikter. Men det måste göras på ett demokratiskt sätt. Och att bete sig på det här sättet som är en form av civil olydnad är inte tillåtet. Att sätta upp detta lås bromsade Scans verksamhet.

Tingsrättens bedömning är att det inte förelåg någon rätt till nödvärn och att besittningen till företagets lokaler olovligen rubbades.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV