Radar · Inrikes

Snabbstopp för utförsäkring av långtidssjuka

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att regeringen och samarbetspartierna är överens om en tillfällig lättnad av reglerna i sjukförsäkringen.

Regeringen och samarbetspartierna lättar tillfälligt och omgående på kravet att sjukskrivna ska söka jobb brett efter 180 dagar för att inte förlora ersättning. Det föreslås gälla från den 21 december och även omfatta personer som har passerat gränsen under hösten.

– Det är för att hindra att till exempel långtidssjuka i covid-19 ska förlora sin sjukpenning, säger finansmarknadsministern och språkröret Per Bolund (MP).

Försäkringskassan föreslås stoppa omprövningar vid 180 dagar, enligt Bolund.

De skarpa förslagen kommer att finnas med i en extra ändringsbudget som läggs fram efter årsskiftet och som riksdagen tidigast kan fatta beslut om i slutet av februari, enligt Bolund.

– Men beslutet gäller retroaktivt från idag, den 21 december, säger Bolund.

Stoppet beräknas kosta omkring 100 miljoner för statskassan.

Det finns sedan tidigare stöd i riksdagen för att lätta på kraven i enlighet med det nuvarande förslaget permanent, men först från och med någon gång i vår.

De nuvarande reglerna för sjukförsäkringen säger att den som varit sjukskriven i 180 dagar måste börja söka jobb utanför det egna yrket eller den arbetsplats han eller hon är sjukskriven från.

Nu är förslaget att personen kan fortsätta vara sjukskriven från sin arbetsplats om mer talar för än emot att personen kan börja arbeta igen inom 365 dagar.

Sedan april finns också ett undantag för personer som är sjukskrivna och väntar på behandling eller operation, men som på grund av pandemin har fått tider och besök inställda eller skjutna på framtiden.

Läs även: Irja nekas sjukpenning – trots allvarlig sjukdom: ”Många utförsäkras på helt bisarra grunder”

Läs även: Långtidssjuka i covid-19 utförsäkras: ”Har överrumplat hela systemet”

Läs även: När svenskarna blev friskare över en natt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV