Radar · Arbetskritik

Världsfacket: Dags att stycka upp Amazon

Världsfacket ITUC och internationalen för anställda inom den privata tjänstesektorn, UNI, har dragit igång en kampanj mot jätteföretaget Amazon och dess dåliga arbetsvillkor.

E-handelsjätten Amazon har blivit globalt ohanterlig och bör styckas upp i flera mindre företag. Det menar världsfacket ITUC och internationalen för tjänstesektorn, UNI, som har gått ihop i en kampanj i detta syfte.

Syre har tidigare berättat om den massiva kritiken mot den globala e-handelsgiganten Amazon. Företaget har bland annat kritiserats för sina dåliga arbetsförhållanden där toalettbesök registrerats som frånvaro och sin öppet anti-fackliga hållning och kartläggning av fackligt aktiva. Amazon har också använt sig av oschyssta affärsmetoder i Europa för att knäcka konkurrenter, vilket efter att ha avslöjats lett till en konflikt med EU-kommissionen som nyligen inlett ett ärende mot företagets affärsmetoder.

Nu har världsfacket ITUC och UNI Global union, den fackliga internationalen för anställda inom den privata tjänstesektorn, tillsammans med flera andra fack och ideella organisationer dragit igång en kampanj mot Amazon, rapporterar Arbetsvärlden.

"Få Amazon att betala"

I kampanjen ”Make Amazon pay” eller ”Få Amazon att betala” som lanserades under ”Black friday” i förra veckan, riktas 23 krav mot företaget. Det handlar bland annat om att höja de nedpressade lönerna för de anställda så att det motsvarar företagets stora vinster samt att välkomna fackföreningar på arbetsplatserna.

Enligt ITUC har Amazon ökat vinsten med över 40 procent sedan coronapandemins start och dess ägare Jeff Bezos har under perioden blivit 17 miljarder dollar rikare (145 miljarder SEK). Detta samtidigt som anställda på företaget i flera olika länder vittnar om vidriga arbetsvillkor.

– Amazon är inte ett företag som kan fortsätta att verka utan att regleras, säger Sharan Burrows, generalsekreterare på ITUC, till Arbetsvärlden.

Facken och organisationerna bakom kampanjen vill också få företaget att betala rättvis andel skatt i de länder där verksamheten finns, vilket hittills har varit ett problem.

– Det här handlar om girighet, om exploatering av arbetare och miljön, men också om skatter. Regeringar förlorar värdefulla skatteintäkter när de behöver dem som mest för att parera pandemins skadeverkningar, säger Sharan Burrow.

Bryt upp i mindre företag

För att stoppa e-handelsjätten från att fortsätta sätta sig över länders lagar och skattesystem vill ITUC och UNI bryta upp Amazon i flera mindre företag.

– Amazon är så stort att ingen enskild regering är berett att reglera dem. Förmodligen har de inte heller möjlighet att reglera dem själva. När enskilda länder tycker att detta är för svårt är den enda möjligheten att använda konkurrensregler för att dela upp företaget, säger Sharan Burrow.

För drygt ett år sedan gjorde den amerikanske senatorn Elizabeth Warren ett liknande utspel där hon krävde att Amazon, Facebook och Google skulle delas upp i mindre företag.

– Dagens teknikjättar har för stor makt över vår ekonomi, vårt samhälle och vår demokrati, sa Warren då.

Läs mer: 

Amazon-anställda tar företaget till domstol 
I dag öppnar Amazon Sverige – stark oro kring arbetsvillkoren
Tyskt fack om Amazon: “En ideologisk konflikt om människovärde och frihet”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV