Radar · Politik

Amazon-anställda tar företaget till domstol

2014 korades Jeff Bezos till världens sämsta chef av världsfacket Ituc som motiverade det med att företagets anställda behandlas som robotar.

Anställda på Amazon i New York har dragit företag inför domstol för att Amazon återinfört prestationskvoter – trots att pandemin fortsätter – och att företaget låtit bli att meddela myndigheterna om detta, rapporterade Bloomberg News.

Anställda vid ett Amazonlager i staten New York har stämt Amazon på grund av osäkra arbetsförhållanden i och med att företaget återinfört prestationskvoter och inte meddelandet det till myndigheterna.

Prestationskvoter innebär till exempel att de anställda har cirka 33 sekunder, på sig för att hitta en produkt och lägga ner den i en vagn och så vidare till nästa produkt.
Amazon hävdar att de anställa fortfarande ”har tillräcklig tid att tvätta händerna och vidta andra försiktighetsåtgärder på grund av coronapandemin.

I sitt svar till arbetarnas stämning har företaget förnekat fel och kallat New York-rättegången ett försök att ”utnyttja pandemin”. Amazon erkänner att de återinfört prestationskvoter, men bara för cirka fem procent av personalen.

Personalen säger att det var i samband Prime Day, som startade i veckan, företaget åter börjat ”krångla med arbetarna om produktivitet och varningar”.

Det var först i juli i år som Amazon ändrade rutinerna så att tid som spenderas på säkerhetsåtgärder, som att tvätta händerna, inte skulle räknas i Amazons ” ledighetspolicy”, som begränsar antalet tillåtna ”oproduktiva minuter” under ett arbetspass.

Den tyska fackföreningen Ver.di uppmanade i tisdags sina medlemmar att gå i en endagsstrejk vid sex tyska Amazonlager – mitt under Amazons köpfest ”Prime day” Den tyska fackföreningen kräver höjda löner och förbättrad säkerhet kring coronaviruset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV