Radar · Arbetskritik

Tyskt fack om Amazon: “En ideologisk konflikt om människovärde och frihet”

Postbilar lämnar ett Amazonlager i Rheinberg i Tyskland 2018.

E-handelsgiganten Amazon har vid upprepade tillfällen kritiserats för dåliga arbetsförhållanden och övervakning av anställda samt sin öppet anti-fackliga ställning. För det tyska fackförbundet Verdi har kampen mot jätteföretaget inneburit hundratals strejkdagar och åtskilliga rättsprocesser i flera år, vilket har burit en del frukt.

I åtta år har det tyska fackförbundet Verdi varit i konflikt med Amazon, jätteföretaget som gång på gång har varit föremål för skarp kritik på grund av sina dåliga arbetsförhållanden. För Verdi har kampen handlat om sådant som kollektivavtal, en schysst arbetsmiljö och rätt betalt. Men också rätten till mänskligt inflytande över algoritmerna som styr arbetet på företaget, skriver Handelsnytt.

Släpper ut lika mycket koldioxid som hela Danmark

Orhan Akman, som är ansvarig för detalj- och e-handelsbranschen på Verdi, har varit en av nyckelpersonerna i den långa fajten mellan Amazon och fackförbundet. På en digital workshop arrangerad av tankesmedjan Friedrich Ebert Foundation jämför han Amazons ekonomiska styrka med länder som Portugal och Vietnam. Han berättar också att företagets koldioxidutsläpp är så stort som hela den danska befolkningens. Amazon må vara gigantiskt, men den fackliga kampen har ändå lyckats åstadkomma en del förbättringar för de anställda, enligt Akman.

– De anställda har fått löneförhöjningar, jul- och semesterbonus, samt ett visst medbestämmande på arbetsplatserna, säger han till Handelsnytt.

Verdi har också fått Amazon att gå med i den tyska motsvarigheten till Svensk handel, men fajten mot företaget går djupare än så. Orhan Akman liknar Amazons centraler i Tyskland vid 1800-talets fabriker.

– Det kan låta konstigt eftersom de är fullt igenom digitaliserade och styrs av AI. Men det handlar om hur man har delat upp arbetsuppgifterna i små små delar, precis som på 1800-talet.

Tekniken styr helt över hur arbetet går till och de anställda har ingen tid att hälsa på-  eller småprata med kollegor, annars når de inte målen om packade ordrar, enligt Orhan Akman, vilket liknar kritiken som riktats mot Amazon från andra Amazonlager i världen. Syre har tidigare berättat om kritiken mot ett lager i New York, där anställda uppgav att det infördes prestationskrav på sekunder för att packa en order. Från Seattle kom också uppgifter om att anställda blev tvungna att kissa i plastflaskor för att toalettbesök noterades som frånvaro.

Enligt Orhan Akman avhumaniserar AI-tekniken med packade ordrar arbetet.

– I grunden är detta alltså en ideologisk konflikt om människovärde och frihet. Därför vill vi ha inflytande över tekniken som styr maskinerna. Vi kräver medbestämmande över vad en algoritm får och inte får göra.

Fler strejker att vänta

Verdi är långt ifrån klar med sin kamp mot företaget och om det krävs är fackförbundet redo att kämpa i åtta år till. Amazon betalar fortfarande ingen skatt i Tyskland och vägrar att teckna branschens kollektivavtal.

Inför handelshögtiden Black Friday och den stundande julhandeln planerar Verdi ytterligare strejker och aktioner.

– Något vi lärt oss under den här tiden är att Amazon reagerar på press och på välorganiserade arbetsplatser. Så plocka fram megafonerna och de röda fanorna. Det är det enda språk de förstår, säger Orhan Akman.

Öppnade i Sverige i oktober

I oktober slog e-handelsjätten upp portarna för sin verksamhet i Eskilstuna, vilket föga oväntat möttes av kritik från många håll.

Bland flera kan nämnas Lovina Isaksson och Jacob Lundberg från initiativet Gigwatch, som i ett tidigare debattinlägg i Svenska Dagbladet skrev att Amazons etablering i Sverige innebär en risk för att ett stort antal människor ”slussas ut ur branscher med kollektivavtal och säkra anställningar och rakt in i famnen på en starkt fackfientlig arbetsgivare”.

Läs mer: 
Amazon-anställda tar företaget till domstol 
I dag öppnar Amazon Sverige – stark oro kring arbetsvillkoren