Radar · Mänskliga rättigheter

Hbtqi-fria zoner sprids till Ungern: ”En liberal ideologi som man väljer”

Den ungerska staden Nagykáta följer polska städer i spåren och utropar en"hbtqi-fri zon".

De polska ”hbtqi-fria zonerna” har spridit sig till Ungern. Att vara hbtqi är en liberal ideologi som man själv väljer, enligt en lokal politiker som står bakom den hbtqi-fientliga politiken.

I Polen har ett hundratal städer utropat sig som ”hbtq-fria”. Nu följer den ungerska staden Nagykáta efter och utropar sig till en ”hbtqi-fri zon”.

”Att vara hbtqi är en liberal ideologi, en vald sexuell orientation”, säger Ákos Szabó, företrädare för ett lokalt parti som drivit på för zonen.

Beslutet fattas bara en vecka efter att EU-kommissionen presenterade en strategi för att stärka hbtqi-personers rättigheter i EU-länderna. Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani begär nu i en skriftlig fråga svar från EU-kommissionen på vilka åtgärder de tänker vidta mot de polska och ungerska zonerna.

– Jag tappar andan av allt hat som verkar finnas i delar av Europa. hbtqi-rörelsen är nu på väg att överklaga den ungerska kommunens agerande, men vi politiker måste faktiskt också stå upp mot de här galenskaperna, säger Abir Al-Sahlani i ett uttalande.

Samtidigt pågår dragkampen inom EU om den rättsstatsprincip som majoriteten av medlemsländerna är överens om och som ska villkora EU-pengar med att leva upp till demokratiska principer och respekt för mänskliga rättigheter, men som Polen och Ungern nu lagt in veto emot.