Radar · Djurrätt

”Häftigt att vi är så många som jobbar för djuren”

Djurens Rätts ordförande Camilla Bergvall fick många nya idéer efter helgens stora internationella djurrättskonferens.

Bra med fokus på de som är flest och har det sämst: kycklingar och fiskar, tycker Djurens rätts ordförande Camilla Bergvall, som deltog i helgens djurrättskonferens Care conference on animal rights in Europe.

– Det är häftigt att vi är så många i Europa som jobbar för djuren, från så många länder. Det var till och med en som var med från Chile på ett seminarium jag deltog i, säger Camilla Bergvall.

Konferensen går av stapeln varje år men i år var första gången den hölls online.

– Det är såklart tråkigt att inte få träffa de andra och nätverka, men det fungerade väldigt bra ändå, tyckte jag.

Camilla Bergvall konstaterar att det var mycket fokus på de frågor Djurens rätt jobbar med.

– Det var bra att det var fokus på  de djur som är flest och har det sämst, nämligen kycklingar och fiskar.

Hur jobbar ni med djurrättsfrågor för fiskar?

– Långsiktigt vill vi inte att man ska äta fiskar alls, men på vägen dit ser vi att plågsamma bedövningsmetoder är en fråga att jobba med. Fiskar som fångas vilt omfattas inte av djurskyddslagen och det är ett problem. Det finns extremt mycket att göra när det gäller fiskar eftersom de har så himla låg status.

Det bästa med konferensen var att den gav möjlighet att knyta nya kontakter och lära av varandra – till gagn för djuren, tycker Camilla Bergvall.

– Vi fick många nya idéer, och har redan flera inbokade möten med organisationer i andra länder. Vi fokuserar mer och mer på internationella samarbeten och en sån här konferens ger stora möjligheter till det.

Läs också om helgens konferens: Ekonom: Så kan kapitalism bli en genväg till djurens befrielse (artikel i dagens Syre).

Fotnot: Care for animal rights in Europe Conference är en årlig konferens som samlar djurrättsengagerade i hela Europa. I år hölls konferensen för första gången digitalt. På fredagseftermiddagen hade det kommit in över 300 anmälningar.

Läs mer i Syre: Maskulinitet och fiskar på agendan när djurrättsorganisationer möts i helgen (artikel från 14 augusti 2020)