Radar · Politik

Dags för språkrörskandidater att bekänna färg

Rebecka Le Moine, kandiderar till språkrör för Miljöpartiet.

Det drar ihop sig i Miljöpartiets sökande efter ett nytt språkrör efter Isabella Lövin. Under torsdagskvällen frågas de åtta kandidaterna ut.

Fem riksdagsledamöter, en minister, en partisekreterare och en kommunpolitiker från Umeå slåss om att bli nytt kvinnligt språkrör.

Det råder alltså inte brist på kandidater som vill ta över när Isabella Lövin slutar den 31 januari. De senaste veckorna har medlemmarna kunnat fråga ut dem om hur de vill leda partiet i tre slutna utfrågningar. Men den sista och fjärde gången blir det på youtube, öppet för alla.

Rak och tydlig

Inför utfrågningarna lyftes partisekreteraren Märta Stenevi fram som en stark kandidat av många miljöpartister som TT talade med.

Det sägs att hon har en rak och tydlig ledarstil, kan entusiasmera och har ett stort nätverk. Dessutom lyckades hon bli vald till partisekreterare i fjol, trots att hon inte var valberedningens kandidat.

Partisekreteraren Märta Stenevi nämns som en stark kandidat i kampen om att bli nytt språkrör
Partisekreteraren Märta Stenevi nämns som en stark kandidat i kampen om att bli nytt språkrör. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Men många nämnde också jämställdhetsminister Åsa Lindhagen som en person med bra ställning i partiet.

De båda kandiderar mot riksdagsledamöterna Janine Alm Ericson, Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine, Karolina Skog, Pernilla Stålhammar och kommunpolitikern Elin Söderberg. Vem av dem som än vinner, blir en av deras viktigaste uppgifter att höja partiets förtroendesiffror.

Tuff tid

Tiden i koalitionsregeringen med Socialdemokraterna har varit tuff för partiet, med flera smärtsamma beslut för MP. En av frågorna som medlemmarna lär vilja ha svar på är hur det nya språkröret vill agera när den framtida migrationspolitiken ska beslutas.

Regeringen lyckades nyligen efter stor möda enas om att skicka ut Migrationskommitténs betänkande på remiss. Det innehåller flera förslag som MP motsätter sig, bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli norm.

MP fick in några tillägg, som bland annat mildrar kraven i den så kallade gymnasielagen. Men när remisstiden går ut väntar nya förhandlingar i regeringen om den lag som ska träda i kraft i juli nästa år.

Regeringsfrågan

I somras var frågan särskilt het och satte i gång diskussioner om det är värt att sitta kvar i regeringen, om besluten skulle gå på tvärs mot MP:s linje.

En annan fråga som diskuterats mycket är olika rättvisefrågor – större social rättvisa, mänskliga rättigheter i stort och för människor på flykt. Frågor som flera av kandidaterna sagt att de vill driva om de blir språkrör.

Läs även i Syre: Här kandidaterna till MP:s nya språkrör – som måste lyfta partiet

Läs även i Syre: MP-kandidaterna klara – här är de som sist räckte upp handen

Fakta: De vill bli nytt språkrör

Janine Alm Ericson: riksdagsledamot sedan 2014, från Alingsås. Är gruppledare för MP i riksdagen, har tidigare varit ekonomisk-politisk talesperson.
Annika Hirvonen: riksdagsledamot sedan 2014, från Sundbyberg. Gruppledare i riksdagen och talesperson i migrations- och utbildningsfrågor.
Rebecka Le Moine: riksdagsledamot sedan 2018, från Linköping. Talesperson för biologisk mångfald. Fick Världsnaturfondens (WWF) utmärkelse Årets miljöhjälte 2017.
Åsa Lindhagen: jämställdhetsminister sedan 2019, från Stockholm. Riksdagsledamot 2018–2019, socialborgarråd i Stockholm 2014–2018.
Karolina Skog: riksdagsledamot sedan 2019, tidigare miljöminister 2016-2019 . Är partiets ekonomisk-politiska talesperson och budgetförhandlare. 2010-2016 var Skog kommunpolitiker i Malmö.
Märta Stenevi: partisekreterare sedan 2019, från Malmö. Stadsbyggnadskommunalråd i Malmö 2016–2018, regionråd i Skåne 2014–2016.
Pernilla Stålhammar: riksdagsledamot från Stockholm sedan 2014, sitter i dag i socialutskottet.
Elin Söderberg: kommunpolitiker från Umeå. Har varit ordförande i partiets Klimatnätverk 2015-2019.