Zoom

Här är kandidaterna till MP:s nya språkrör – som måste lyfta partiet

Bortsett från jublet över resultatet i EU-parlamentsvalet i fjol har miljöpartisterna tuffa år bakom sig.

Fem kandidater slåss om att bli nytt språkrör i Miljöpartiet efter Isabella Lövin. Nu sätter valberedningen tänderna i dem och i början av nästa år ska kongressen välja. Partisekreteraren Märta Stenevi uppskattas av många för sin rättframhet och får gälla som knapp favorit – i ett parti som krälar längs med fyraprocentspärren och som längtar ut ur Socialdemokraternas skugga. Syre presenterar de som gett sig in i kampen.

Rebecka Le Moine är biologen som kryssade sig in i riksdagen 2018 och snabbt blivit miljörörelsens gunstling. I dagens miljöparti gör många tydlig åtskillnad mellan aktivism och partipolitik, men inte Le Moine. Hon är själv på plats när Greenpeace blockerar Preemraff i Lysekil. Bakom sig har hon ett engagemang i Skydda skogen och Naturskyddsföreningen.

Troligen anses hon både för oprövad och för radikal för att bli vald, men gissningsvis räknar hon inte heller med det utan vill påverka den interna debatten med sin kandidatur.

Rebecka Le Moine blev kändis i miljövärlden i och med sin arbete för sitt arbete med att lyfta FN:s dag för biologisk mångfald i Sverige, vilket gav henne Världsnaturfondens utmärkelse ”Årets miljöhjälte”.

– Vi behöver få in systemkritiken i allt vi gör. I dag kommer ekonomin först och sedan bildar man ett naturreservat om man har råd, sa Rebecka Le Moine till Dagens nyheter när hon berättade att hon vill bli språkrör.

Om Le Moine väljs blir hon den första 90-talisten i täten för ett riksdagsparti
Om Le Moine väljs blir hon den första 90-talisten i täten för ett riksdagsparti. Förmodligen också den första estradpoeten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Janine Alm Ericson, 46 år, Alingsås

Janine Alm Ericson är ingen medial fixstjärna, men en intern tungviktare med ett digert CV. Just nu är hon gruppledare i riksdagen som jämställdhetspolitisk talesperson och ledamot av utrikesutskottet. Dessutom har hon varit ekonomiskpolitisk talesperson, så bredden kan ingen klaga på.

En och annan muttrar om att det är svårt att veta vad Janine Alm Ericson brinner för. I en tid när många miljöpartister ropar efter en kaxigare röst som tar strid mot buffliga sossar, framstår hon för en del som alltför blek och kompromissvillig.

I ett parti som anklagas för att bara tilltala Södermalms-hipsters (även om också dessa vände MP ryggen i senaste valet) kan förankring ”ute i landet” vara en fördel. Alingsåsaren Janine Alm Ericson lyfter själv fram sin bakgrund på landsbygden.

Janine Alm Ericson hör till de av kandidaterna som talar varmast om tiden i regeringen.

–  Regeringen har levererat en fantastisk politik, men där har vi inte lyckats vara tydliga med att det är tack vare att vi sitter i regeringen som vi åstadkommit det, sa hon till Göterborgs-Posten när hon berättade att hon vill bli språkrör.

Innan Janine Alm Ericson blev heltidspolitiker har hon kört taxi, varit vårdare och jobbat med ekonomi
Innan Janine Alm Ericson blev heltidspolitiker har hon kört taxi, varit vårdare och jobbat med ekonomi. Foto: Claudio Bresciani/TT

Annika Hirvonen Falk, 31 år, Sundbyberg

Sommaren 2020 gick Annika Hirvonen Falks väg. Som migrationspolitisk talesperson gick hon från doldis till kändis i och med de tuffa förhandlingarna om migrationspolitiken. Många partikompisar imponerades både av hennes förhandlade och bataljer i diverse TV-studior med förespråkare för en stramare migrationspolitik.

Smällandet i dörrar – på försiktigt miljöpartistiskt manér – anses ha bidragit till att förslag som volymmål för asylmottagandet och fotboja för personer med utvisningsbeslut försvann från dagordningen. Därmed inte sagt att insatserna som migrationspolitiker tar henne hela vägen till språkrörsposten.

Bortsett från en paus för juridikstudier är politik det hon främst ägnat sig åt sedan hon var språkrör för Grön ungdom i Stockholm i sena tonåren.

– Jag vill se en politik där vi minskar klyftorna, sa hon till Dagens nyheter när hon berättade att hon vill bli spårkrör.

Om Annika Hirvonen Falk väljs blir hon den första partiledaren i Sverige som har finska som ett av sina modersmål
Om Annika Hirvonen Falk väljs blir hon den första partiledaren i Sverige som har finska som ett av sina modersmål. Foto: Henrik Montgomery/TT

Märta Stenevi, 44 år, Malmö

Partisekreteraren Märta Stenevi låter inte som miljöpartister brukar. Hon pratar om gängen som skjuter i kvarteren intill hennes eget i Malmö. Förvisso inte om att spärra in dem och slänga nyckeln i kanalen, utan om att bryta rekryteringen med sociala insatser.

Att bredda partiet, inte minst med större tonvikt på välfärd och sociala frågor, är hennes mantra som partisekreterare. Att döma av det miljöpartister på olika nivåer säger när Syre ringer runt får Märta Stenevi gälla som knapp favorit. De som tror på henne, hoppas att hennes rättframma stil ska få både väljare och sosse-ministrar att lyssna.

– Vi kommer slåss för varenda unge. För att varje barn i Sverige ska växa upp med mat i magen och få den bästa utbildningen, sa Märta Stenevi i en video när hon berättade att hon vill bli språkrör.

Märta Stenevi kom in relativt sent i politiken efter en karriär i bokförlagsbranschen, men blev snabbt regionråd i Skåne och sedan kommunalråd i Malmö
Märta Stenevi kom in relativt sent i politiken efter en karriär i bokförlagsbranschen, men blev snabbt regionråd i Skåne och sedan kommunalråd i Malmö. Foto: Henrik Montgomery/TT

Åsa Lindhagen, 40 år, Stockholm

Som ett av fem gröna statsråd hör jämställdhetsministern Åsa Lindhagen förstås till Miljöpartiets allra tyngsta politiker. Men när hon deklarerade på DN Debatt att hon gärna blir språkrör kunde man ana ett behov av att signalera att partiet skulle ledas på ett nytt sätt med henne i täten. Bort med ”ängslighet”, in med raka ryggar, var budskapet.

Både som minister och som före detta socialborgarråd i Stockholm har sociala frågor stått i fokus. Papperslösa barn, hedersvåld och könsneutral familjelagstiftning hör till det hon ägnat sig åt.

”När jag som ung feminist och barnrättsaktivist blev medlem i Miljöpartiet i början av tjugohundratalet var vi ett självklart alternativ för den som ville se ett kaxigt parti som drev på för jämställdhet och jämlikhet. Det ska vi bli igen.”, skrev hon på DN Debatt när hon berättade att hon vill bli språkrör.

Om Åsa Lindhagen väljs blir hon den första öppna hbtq-personen att leda ett riksdagsparti
Om Åsa Lindhagen väljs blir hon den första öppna hbtq-personen att leda ett riksdagsparti. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV