Radar · Politik

MP-kandidaterna klara – här är de som sist räckte upp handen

Den 31 januari kan Isabella Lövin resa sig och gå.

Nu är det spikat – åtta kandidater gör upp om att bli språkrör för Miljöpartiet efter Isabella Lövin. Bland de som tillkommit sent finns såväl en före detta miljöminister som en okänd uppstickare.

Miljöpartiet skvalpar runt fyraprocentsspärren och det talas om kris. Att döma av antalet kandidater som vill bli kvinnligt språkrör är det inget som avskräcker. Den dag då nomineringstiden löpte ut presenterade Syre de fem kandidater som då offentligt deklarerat att de ställer upp: Rebecka Le Moine, Janine Alm Ericson, Annika Hirvonen Falk, Märta Stenevi och Åsa Lindhagen. Läs om dem här.

 Sedan dess har ytterligare tre kandidater tillkommit:

Elin Söderberg, 36 år, Umeå.

Elin Söderberg är doldisen som Syres reporter var tvungen att googla. Men det är inte första gången hon sticker ut hakan. Även när partiet valde partisekreterare 2019 fanns hon med bland kandidaterna och skrapade ihop en drygt handfull röster. I dag är hon fullmäktigeledamot i Umeå och partiets distriktsordförande i Västerbotten.

Till vardags jobbar hon som klimat- och energisamordnare på länsstyrelsen i Västerbotten.

– Klimatfrågan måste prioriteras högre. Hur vi löser den är något jag arbetat med i hela mitt yrkesverksamma liv. Det är min passion och anledningen till att jag blev politiker 2013, sa hon till Dagens nyheter när hon berättade att hon vill bli språkrör.

Elin Söderberg arbetar med klimatfrågor på länsstyrelsen i Västerbotten och är den enda av kandidaterna som aldrig varit heltidspolitiker
Elin Söderberg arbetar med klimatfrågor på länsstyrelsen i Västerbotten och är den enda av kandidaterna som aldrig varit heltidspolitiker. Foto: Miljöpartiet

Pernilla Stålhammar, 49 år, Stockholm.

I dag jobbar riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar med sociala frågor, men förknippas främst med internationella frågor. Tidigare har hon varit anställd på såväl UD som Sida. Förra mandatperioden var hon partiets utrikespolitiska talesperson – men petades efter en infekterad konflikt där hon anklagade partikamrater för att ha otillbörliga kontakter med Ryssland. Något en intern utredning inte kunde finna något stöd för. Nu vill hon bli språkrör och återigen vända blicken mot omvärlden.

– Alla frågor vi brottas med i dag är internationella frågor också. Därför tycker jag att jag är lämpad för att leda partiet i en riktning där vi angriper frågor ur flera perspektiv, både internationellt och nationellt, sa hon till Dagens nyheter när hon berättade att hon vill bli språkrör.

Pernilla Stålhammar förknippas främst med internationella frågor
Pernilla Stålhammar förknippas främst med internationella frågor.  Foto: Mijöpartiet

Karolina Skog, 44 år, Stockholm

Som ekonomiskpolitisk talesperson och före detta miljöminister hör hon till de kandidater som har det tyngsta CV:t, även om hon som minister förde en relativt anonym tillvaro. En del av dem som tycker att Miljöpartiet ska fokusera tydligare på miljö– och klimatfrågorna, snarare än att bredda sig, sätter sitt hopp till henne.

Karolina Skog hör till de kandidater som tydligast försvarar partiets regeringsmedverkan.

– Självklart ska vi eftersträva makt för att genomföra vår politik. Men vi har ju ett svårt parlamentariskt läge och så kommer det att vara efter nästa val. Jag kommer att verka för att det finns partier i regeringen som präglas av anständighet, sa hon till Dagens nyheter när hon berättade att hon vill bli språkrör.

Karolina Skog har stöd bland dem som vill att Miljöpartiet ska fokusera på miljöfrågorna
Karolina Skog har stöd bland dem som vill att Miljöpartiet ska fokusera på miljöfrågorna. Foto: Jessica Gow/TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV