Radar · Djurrätt

Aktivister fritog 24 burhöns

Total insyn sände live på Facebook.

Under natten till söndagen tog sig djurrättsaktivister in i en hönsfarm i Dalarna. De sände live som en del i kampanjen Total insyn och tog med sig 24 hönor därifrån.

Det var kampanjgruppen Total insyns fjärde aktion. Den första genomfördes i oktober 2019 på en kycklingfarm och den tredje utfördes i slutet av april, då exponerades grisindustrin. Syftet med aktionerna är att visa allmänheten hur djurindustrin egentligen fungerar.

Under helgen visades en livesändning från en hönsgård i Dalarna på Facebook. För första gången nöjde sig inte aktivisterna med att synliggöra förhållandena utan de tog också med sig djur därifrån.

”De som utnyttjar djur för att tjäna pengar ska inte kunna dölja hur djuren behandlas. Och denna gång så valde vi att ingripa när vi såg djur i nöd – vilket varenda människa borde göra”, säger Michelle Berghäll, initiativtagare till Total insyn i ett inlägg på gruppens hemsida.

Hönorna fördes till nya hem där de får gå ute och picka i gräset.

Trångt i burarna

I Sverige är det tillåtet att hålla upp till 16 höns i varje bur. Det ska finnas minst 750 kvadratcentimeter yta per höna, vilket är något större än ett A4-papper. Trängseln gör bland annat att hönorna hackar på varandra och rycker av fjädrar.

Omkring 750 000 hönor lever i burar i Sverige. De står för en tiondel av äggproduktionen, enligt organisationen Djurens rätt. Flera stora livsmedelskedjor har valt att sluta sälja ägg som kommer från burhöns för att inte stötta industrin där djuren inte mår bra. Bergendahls som bland annat äger City gross, var en av de senaste att ställa om till buräggsfritt i sina märkesvaror.

I början av mars startade Djurens rätt ett uppror mot Ica, som fortfarande tillåter att ägg från burhöns säljs i butiker.

– Det finns problem med all storskalig äggproduktion, men hönor i burar har det absolut sämst. De lever trångt, på gallergolv, och kan inte ens sträcka ut sina vingar ordentligt. Som ledande på marknaden så är Ica en av orsakerna till att burhållning av hönor i Sverige kan fortgå, sade Camilla Bergvall, förbundsordförande på Djurens rätt, i samband med att kampanjen startade.

Frigående höns inomhus har något större yta att röra sig på. Max nio hönor per kvadratmeter får hållas tillsammans. Hönorna ska också kunna ströbada på golvet. Frigående höns utomhus har ännu mer rörelsefrihet. Varje individ ska ha tillgång till fyra kvadratmeter rastyta i friska luften. Störst utrymme har höns inom ekologisk produktion, men då är beläggningen ändå upp till sex höns per kvadratmeter och så många som 3 000 djur i varje avdelning.

Djurrättsalliansen har tidigare avslöjat att många fåglar var helt sönderhackade och saknade nästan alla fjädrar på en farm som levererade kravägg, burägg och ägg från frigående hönor.

I en debattartikel i dagens Syre berättar aktivisterna varför de genomförde aktionen.