Radar · Djurrätt

Intrång på grisfarmer filmades

Total insyn sände live på sin Facebooksida.

Natten till söndagen 26 april tog sig djurrättsaktivister in på sju grisfarmer i Sverige för att sända live. Som en del av kampanjen Total insyn vill de visa allmänheten djurindustrins rätta ansikte. Men Jeanette Elander, ordförande i Sveriges grisföretagare blir stolt över filmerna. 

Kampanjgruppen Total insyn har genomfört tre aktioner. Första gången, i oktober förra året tog sig ett tiotal aktivister in för att filma på en kycklingfarm i Katrineholm. De fångades in och polis tillkallades. Två av ockupanterna som inte accepterade ett strafföreläggande på plats dömdes nyligen till dagsböter för olaga intrång.

Den andra aktionen skedde i november på en grisfarm i Kristianstad och natten till den 26 april var det återigen dags att dokumentera grisars situation, den här gången på flera orter i Sverige.

Total insyn berättar på sin hemsida att nitton aktivister tog sig in på slumpmässigt utvalda grisfabriker, mindre familjeägda gårdar och större industriella.

”Vi vill visa människor hur djuren lever bakom den fina fasad som djurindustrin visar upp. Alla har rätt att se hur djuren blir behandlade. Man ska veta vad det är man betalar för.”

I sändningarna syns grisar som trängs på betonggolv och biter i gallergrindar, liksom döda djur som ligger slängda i en hög.

Välmående grisar

Ordförande för Sveriges grisföretagare, Jeanette Elander, kommenterar i Lantbrukets affärstidning, ALT, att grisarna ser ut att må bra:

– Jag blir stolt när jag ser de här filmerna. Det är fina välmående grisar skötta enligt reglerna. Även kadavertunnan som de fokuserar på är skött enligt reglerna. Vi har ju en lag om hur allt ska skötas, och vi följer den.

Hon tycker att aktivisterna har en egen agenda och nonchalerar demokratin.

– Det är väldigt obehagligt att utsättas för det här, säger hon till tidningen.

Margareta Åberg vid LRF Gris har också intervjuats.

– Det här är förskräckligt, och inte minst i coronatider. Att utsätta både djur och människor för risker på det här sättet är förfärligt.

Hon menar att det kan leda till minskad insyn om det börjar sättas upp stängsel på gårdar för att skydda mot intrång.

ATL rapporterar att några gårdar har polisanmält händelsen.