Radar · Politik

Gröna expolitikern: ”Extinction Rebellion är en sekt”

Jutta Ditfurth vid en G7-demonstration i Garmisch-Partenkirchen 2015.

BERLIN. Extinction Rebellions massaktioner i Berlin får stor uppmärksamhet i Tyskland. Nu kallar Jutta Ditfurth, en av grundarna till tyska miljöpartiet Die Grünen, De Gröna, rörelsen för en sekt.

Den respekterade författaren och tidigare politikern Jutta Ditfurth sparar inte på orden när hon i en rad inlägg på Twitter kommenterar blockaderna i Berlin och Extinction Rebellion som organisation:

”XR är inte en” icke-våldsam klimatrörelse”, utan en ”religiös icke-våldsam ockult sekt”.  Vidare skriver hon att ”rörelsen uppmuntrar till känslor som fördunklar sinnet, till exempel genom att påstå att vi är den sista generationen av mänskligheten före utrotningen”.

Uppmanar folk att stödja Fridays for Future

68-åringen varnar också sina följare från att delta i aktionerna i Berlin och istället stödja Fridays for Future-rörelsen.

Bitte Ditfurths inlägg har fått stor uppmärksamhet i Tyskland och mötts av hård kritik, som även har besvarats av aktivister från Extinction Rebellion

– Om spiritualitet är kärleken till livet och naturen, så är vi en spirituell rörelse, säger aktivisten Sarya, som är samordnare av sovlägret utanför det tyska riksdagshuset, till tyska tidningen Taz.

Cleo Mieulet, talesperson för Berlinblockaden, är rakare.

– Religion finns inte här, säger hon.

Jutta Ditfurth har tidigare varit utrikeskorrespondent i forna Sovjetunionen, Kina, Algeriet och Kuba. Hon är även författare till boken Ulrike Meinhof: en biografi.

Läs också:
Tyska polisen hyllar XR-aktivisterna: ”Trevliga”
Extinction rebellion i aktioner världen över: ”En skyldighet att vara här”