Radar · Miljö

Greenpeace: Norge hindrar starkt havsavtal

Konstverk som Greenpeace ställde ut utanför FN-skrapan i New York inför de förhandlingar om ett avtal om skydd av marin biologisk mångfald.

Inför utrikesminister Margot Wallströms resa till Norge har Greenpeace skickat ett öppet brev till ministern. Orsaken? Norge hindrar ett starkt havsavtal, enligt miljöorganisationen. 

Nyligen avslutades den tredje av fyra förhandlingsrundor som syftar till att få till ett globalt avtal för skydd av den marina biologiska mångfalden inom internationellt vatten, vilket utgör cirka 43 procent av planetens yta.

Under förhandlingarna har det blivit klart att Norge snarare arbetar mot ett starkt avtal – än för, enligt Greenpeace. 

”Något som är förödande inte bara för livet i haven, utan också för klimatet. Detta är en stark kontrast till de åtaganden som kommer från flera andra EU-länder som Belgien, Finland och Storbritannien som tydligt ställt sig bakom ett starkare havsskydd”, skriver Greenpeace Sverigechef Parul Sharma i öppet brev till utrikesminister Margot Wallström inför ett besök till Oslo under torsdagen.

Greenpeace lobbar tillsammans med en rad andra miljöorganisationer för ett starkt avtal, vilket skulle möjliggöra att 30 procent av internationellt vatten avvaras till marina reservat. 

– För att haven ska kunna återhämta sig måste det skapas reservat i de här områdena, sa Dima Litvinov projektledare på Greenpeace när Syre pratade med honom inför förhandlingarna.

Men om det blir så är upp till de 190 länder som förhandlar om avtalet. Nästa år väntas ett beslut tas. 

Läs Syres tidigare rapportering här: 

Oklart hur livet påverkas inför marin gruvboom

Havens framtid på spel när FN samlas