Radar · Nyheter

Kattkafé ska ge katter nya hem

Besökare får inte ta med sig egna katter till kattkafét – däremot kan adoption bli aktuellt.

Nu öppnar Sveriges första kattkafé i Valands gamla lokaler på Surbrunnsgatan. Tanken är att katterna ska hitta nya hem hos besökare – som betalar 150 kronor i timmen för att umgås med dem.

I Japan är det en institution sedan länge, och 16 februari öppnar Sveriges första kattkafé i Konditori Valands gamla lokal i Vasastan. De nio katterna som ska bo på ”Java Whiskers” kommer från ett katthem, berättar Jon Bäcklund, en av grundarna:

– Vi gör bedömningen vilka katter som är lämpliga för att komma och bo i kafé tillsammans med ägaren till katthemmet. De behöver klara av samspelet med varandra och människor.

Lokalen är ombyggd, med klättervänliga väggar, klösmöjligheter och ett rum dit inga människor når. Kaféet klassas av länsstyrelsen som omplaceringsverksamhet – då krävs inte utevistelse.

– Jag föreställer mig att de flesta eller alla katter som kommer till oss har levt ett inomhusliv hittills. Vår bedömning är att vi gör katterna en tjänst genom att bidra till att det blir mer fokus på frågan om hemlösa katter. Det är inte heller tänkt att de ska bo här permanent, utan bara tills de har hittat nya hem, säger Jon Bäcklund.

Kattkaféet samarbetar med en etolog som har inriktat sig på katters beteende i grupp, som har utformat en checklista på tecken på om katterna inte mår bra. De planerar även att anställa en djurvårdare, berättar Bäcklund.

150 kronor per timme plus kaffe är en rätt dyr fika. Är det här en aktivitet för välbärgade?

– Jag förstår att alla inte har möjlighet att betala 150 kronor, men du ska göra nån typ av aktivitet som att gå på bio så kostar det nåt liknande.

Läs mer: Stockholm kan få ett kattkafé