Radar · Nyheter

Stockholm kan få ett kattkafé

Det klassiska konditoriet Valand kan ersättas av Sveriges första kattkafé. Dessa är ofta populära, men är de bra för katterna? Anna Harenius på Djurens rätt menar att det beror på hur de utformas.

På ett kattcafé kan du fika omgiven av katter som tidigare oftast varit hemlösa.

– För att det ska vara bra ska kattens perspektiv sättas i första hand, till exempel ska katterna ha hyllor att hoppa upp på där människor inte når dem och de ska kunna gå undan i ett eget rum. Det ska inte heller vara katter som känner rädsla för människor, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens rätt.

För en dryg månad stod det klart att det anrika konditoriet Valand skulle stänga på grund av ekonomiska problem. Den unika inredningen från 50-talet är nu såld och Jordbruksverket, som utfärdar tillstånd för att verksamhet med djur ska få bedrivas, har tagit emot en ansökan från någon som vill starta ett kattkafé på Surbrunnsgatan 48, Valands gamla adress.

”Det har kommit in ett sådant ärende men vi har inte börjat handlägga det än så inget har hänt i ärendet från vår sida”, skriver Jordbruksverket till Stockholm Direkt.

Idén om kattkaféer kommer från Japan och det finns på flera platser, däribland i Köpenhamn, London och Paris. Anna Harenius berättar att hon besökt ett kattkafé i Tyskland. Där gavs katterna bra utrymme och var lugna.

– Det är viktigt att det finns regler för hur kaféets besökare ska bete sig kring katter för att till exempel undvika att katterna känner sig jagade. Men om kaféerna har tydliga riktlinjer och hjälper till att informera människor om hemlösa katter och katthem som hjälper katter till nya hem kan det vara positivt. Men det måste skötas med kattens behov i centrum, säger Anna Harenius.