Radar · Nyheter

Allierade för djurrätt på Stockholms gator

Djurrättsmarschen passerar Stadsbiblioteket i Stockholm.

För tredje året gick djurrättsmarschen genom Stockholms innerstad i lördags. En av de aktuella frågorna var SLU:s planerade forskningscenter, som kommer att använda bland annat apor, hundar och hästar som försöksdjur.

I lördags intog den stora demonstrationen Djurrättsmarschen Stockholms gator, från Vasaparken till Humlegården.

– Med Djurrättsmarschen vill vi uppmärksamma djurens situation och visa att vi är många som kämpar för djurs rättigheter och ena alla oss som engagerar oss för djuren. Vi lever sorgligt nog i en värld där djur ses som mat, kläder, försöksobjekt och underhållning och där djurförtryck är normen, sa Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, till Syre inför demonstrationen.

I år anordnades demonstrationen endast i Stockholm
I år anordnades demonstrationen endast i Stockholm. Tidigare år har även Göteborg och Malmö arrangerat djurrättschmarsch. | Foto: Hanna Westerlund

En aktuell fråga som protesterades mot i demonstrationen var SLU:s planerade forskningscenter Swecclim (Swedish Experimental Clinical Center for Large-Animal Innovative Models). Tillsammans med Uppsala universitet, SVA, Karolinska Institutet, Göteborgs universitet och Linköpings universitet har SLU ansökt om närmare 90 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att starta ett kompetenscentrum med bland annat djurförsök på stora djur, stod klart i juli.

Enligt Daniel Rolke, talesperson på Djurrättsalliansen, som anordnade Djurrättsmarschen, borde Vetenskapsrådet avslå ansökan till djurförsökscentret, eftersom deras egen opionsundersökning visat att tre av fyra svenskar är mot djurförsök på hundar och katter:

– Det rör sig om skattebetalarnas pengar och de bör i stället satsas på forskning där djurfria metoder används.

SLU själva skriver däremot på sin hemsida att ”Kompetenscentret har syftet att förbättra, ersätta och minska antalet djurförsök”.

Stiftelsen Forska utan djurförsök har kritiserat centrets ansökan för att sakna konsekvensanalys som visar att den totala användningen av försökdjur verkligen skulle minska som en följd av bildandet av Swecclim.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV