Radar · Djurrätt

Stor djurrättsmarsch intar Stockholm

Arkivfoto från 2018 års marsch genom Stockholm.

Enorma mängder djur utsätts varje dag för lidande runt om i världen. För tredje året i rad arrangerar därför Djurrättsalliansen på lördag sin djurrättsmarsch i Stockholm.

I skrivande stund har över 2 000 personer anmält intresse för att delta i marschen, som avgår från Vasaparken (delen mot S:t Eriksplan) runt lunchtid och därefter fortsätter vidare längs med Sveavägen innan den svänger av på Kungsgatan och avslutar i Humlegården.

– Med Djurrättsmarschen vill vi uppmärksamma djurens situation och visa att vi är många som kämpar för djurs rättigheter och ena alla oss som engagerar oss för djuren. Vi lever sorgligt nog i en värld där djur ses som mat, kläder, försöksobjekt och underhållning och där djurförtryck är normen, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, till Syre.

Bara i Stockholm

Tidigare år har marscher också arrangerats i Göteborg och Malmö, men i år har väljer arrangören att bara marschera i Stockholm.

Arkivfoto från 2018 års marsch genom Stockholm
Arkivfoto från 2018 års marsch genom Stockholm.Foto: Djurrättsalliansen

– Att arrangera en demonstration som denna kräver en del resurser, som liten ideell djurrättsorganisation måste vi helt enkelt se till att få ihop våra arrangemang och därför blev det enbart i Stockholm i år, även om behovet av djurrättsdemonstrationer som denna finns överallt. Men vi hoppas såklart att många även från andra platser runt om i landet kommer att ha möjlighet att komma och att vi blir många som står upp för djuren på lördag, säger hon.

"Djuren behöver oss"

Med marschen hoppas Djurrättsalliansen få fler att börja fundera över djurens situation och börja agera därefter.

– Djurrättsmarschen och alla djurrättsliga budskap kommer att uppmärksammas av många människor som ser marschen. Vi hoppas att det väcker viktiga tankar och funderingar som förhoppningsvis leder till att fler personer slutar vara en del av djurförtrycket och själva väljer att agera för djuren, säger Malin Gustafsson.

– Marschen visar även att djurrättsfrågor är viktiga och engagerar många människor. Inte minst så innebär marschen mycket pepp, energi och motivation för de som deltar att fortsätta kämpa för djuren när en träffar så många andra som är djurättsengagerade och det är viktigt. Djuren behöver var och en av oss som bryr oss och engagerar oss och ju fler vi blir desto mer kan vi göra för att skapa en mer etisk värld för alla som lever här.

Fakta: Djurrättsmarschen

Djurrättsmarschen anordnas av Djurrättsalliansen, en organisation som arbetar med att dokumentera och avslöja djurens verklighet. Djurrättsalliansen förespråkar ickevåld och budskap på skyltar/banderoller ska vara djurrättsliga.
Vad: Gående demonstration för djuren, mot djurförtrycket.
Var: Marschen går från Vasaparken till Humlegården.
När: Samling på lördag klockan 12.00 (avgång cirka 12.30).
Källa: Djurrättsalliansen