Radar · Nyheter

Omtvistad miljözon klubbad

Hornsgatan får ny miljözon i januari 2020.

I går klubbades i kommunfullmäktige att Hornsgatan får en ny miljözon, som förbjuder de flesta bensin- och dieselbilar äldre än 11 år.

Luften på Hornsgatan hör till Stockholms skitigaste, med utsläpp av kväveoxid som aldrig klarat miljökvalitetsnormerna.

I tisdags röstades en länge omdiskuterad miljözon igenom i stadshuset. Den betyder att bensin- och dieselbilar måste ha utsläppsklassificeringarna euroklass 5 eller 6 för att få köra på Hornsgatan. I praktiken betyder det ett förbud för de flesta bilar som är äldre än 11 år.

Trafiknämnden beslutade om miljözonen i april, och den skulle klubbas slutgiltigt i kommunfullmäktige i juni. Men på grund av motstånd i fullmäktige fick miljözonen granskas ytterligare av förvaltningen.

Som Syre Stockholm tidigare rapporterat om stod i miljöförvaltningens och trafikkontorets egna rapport från 2018 att målen för miljökvalitetsnormen skulle uppnås till år 2022 även utan nya miljözoner. Där förordades i stället en utsläppsdifferentierad trängselskatt.

Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) kommenterade saken i ett utlåtande i juni så här: ”Det är beklagligt att siffror om samhällsekonomiska kostnader baserade på miljözon i hela innerstaden har framförts som argument mot miljözon på just Hornsgatan. Detta beslut avser en gata där miljökvalitetsnormerna hittills aldrig har uppnåtts. Införandet av miljözon klass 2 på Hornsgatan är ett led för att uppnå gällande lagstadgade luftkvalitetnormer.”

Miljözonen är tänkt att börja gälla 15 januari 2020.

Läs mer: Trängselskatt bättre än miljözoner (artikel från februari 2019).

Miljözoner i Stockholm

Befintlig: Miljözon 1
Den enda miljözon som i dag finns i Stockholm. Omfattar tung trafik och skärps år 2021.
Ska införas: Miljözon 2
Ska enligt förslaget införas på Hornsgatan. Innebär att bilarna måste ha Euro 5 eller Euro 6-klassning, med andra ord nästan alla bilar som är yngre än 11 år. Från den 1 juli 2022 skärps reglerna för dieselbilar då de måste ha minst Euro 6-klassning.
Ej planerad: Miljözon 3
Innebär att enbart elbilar och gasbilar får köra inom miljözonen. I nuläget finns inget förslag på att införa miljözon 3 i Stockholm.
Källa: Stockholms stad