Radar · Nyheter

Få vill ombilda i ytterstaden

Inga intresseanmälningar för ombildning har kommit in från Husby.

Över 12 000 hushåll i ytterstaden fick i februari erbjudande om att ombilda sina allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter.  Hittills har bara 12 intresseanmälningar kommit in.

I februari i år gick stadshusets gråblå majoritet ut med att tusentals lägenheter i elva stadsdelar ska få chans att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. De aktuella stadsdelarna är Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra.

Men intresset har visat sig svalt. De tre kommunala bostadsbolagen har hittills bara fått in 12 intresseanmälningar från föreningar som vill ombilda, rapporterar Dagens nyheter.

Anmälningarna omfattar uppemot 1 400 lägenheter, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad till tidningen:

– Jag måste säga att resultatet är enligt mina förväntningar, givet att det är ett knepigt läge på bostadsmarknaden. Det är väldigt dyrt att låna och amorteringskraven har skärpts.

För att området ska komma i fråga för ombildning krävs att hyresrätter utgör mer än 60 procent av bostadsbeståndet, samt att andelen allmännyttiga hyresrätter är större än andelen privata hyresrätter. För att staden ska handlägga en ansökan krävs att 50 procent av de boende anmäler intresse för ombildningen.

Hittills har Stockholmshem fått in en intresseanmälan från Västertorp och en från Skärholmen. Svenska Bostäder har fått tre från Grimsta, en vardera i Skärholmen, Hässelby gård och Bagarmossen. Familjebostäder har tre från Fagersjö och en i Västertorp, skriver Dagens nyheter. Intresseanmälan för ombildning kan lämnas in till hyresvärden till och med 31 december. 

Läs mer: M: Ombildning av hyresrätter ska minska segregation (artikel från februari 2019) och Nu tar ytterstaden strid för hyresrätten (artikel från mars 2019).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV