Radar · Nyheter

Byggbolag tar över Hästa gård

Det blir bygg– och anläggningsföretaget Peab som tar över driften av Hästa gård, Stockholms stads enda jordbruk. Gerillaodlarna som tagit gården i besittning är kritiska till upphandlingen.

Hästa gård står tom sedan årsskiftet då Stockholms stad sa upp avtalet med arrendatorn Naturskog, vilket Syre Stockholm berättat om tidigare.

Nu har Peab vunnit upphandlingen och tar över ansvaret för gården och de omgivande markerna. Företaget ska också bedriva en verksamhet som syftar till att få in unga arbetslösa på arbetsmarknaden.

Sedan i juni bedriver en grupp aktivister från ”Den gulliga folkrörelsen” gerillaodling på gården för att manifestera hur de vill att Stockholm stad ska använda marken.
– Staden borde uppmuntra små aktörer som kan odla med alternativa metoder som permakultur. Det är skamligt att Stockholm stad anlitar ett stort byggbolag för att bedriva jordbruk, säger gerillaodlaren Rafael Altez.

Bodil Hammarberg, projektledare på Trafikkontoret som har ansvarat för upphandlingen tycker att man hittat en bra lösning. Hon betonar att Stockholm stad inte kommer släppa taget om gården.
– Vi kommer att ha synpunkter på vilka underentrenörer Peab väljer. Vi vill ha en seriös bonde som sköter vallodling och betesdjur.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV