Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

Det är onsdag och ett nytt nummer av Syres veckomagasin är skickat till tryck, du läser det som blädderbar PDF här. Även denna vecka dominerar förstås Putins krig.

  • Ingela Mårtensson skriver på Under ytan om kriget, kärnvapenhot, bakgrunden till dagens säkerhetsläge och varför hon är emot ett svenskt medlemskap i Nato.

  • Vittnesmålen om diskriminering av människor som försöker fly Ukraina har duggat tätt den senaste veckan. Studenter från flera afrikanska länder uppger att de nekats korsa gränsen till framförallt Polen. ”Det är smärtsamt, makabert och oacceptabelt”, säger EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP) och uppmanar på veckans Zoom EU att markera mot rasismen.

  • Flera partier och politiker runtom i landet har i och med kriget i Ukraina ändrat sin inställning till flyktingmottagning. Det är en annan sorts flyktingar med andra värderingar och annan kultur, motiverar de sin svängning med.

  • I ett gemensamt utspel kräver nu tjugofem europeiska miljöorganisationer att EU stoppar importen av rysk olja och gas, som ett sätt att strypa finansieringen av Putins krigsmaskin. Samtidigt rapporterar Euractiv om ett läckt dokument från EU-kommissionen, om att göra just det – om än på sikt.
    Troligtvis kan utbyggnaden av förnybara energislag nu snabbas på i gasberoende länder som Italien, menar Gianni Silvestrini, vetenskaplig chef för Kyotoklubben i Italien. Hamnarbetare i Storbritannien vägrar redan att lossa rysk gas.

  • Finlands regering vill avbryta bygget av ett kärnkraftverk i Österbotten, då bolaget bakom projektet har ryska delägare. Statsminister Sanna Marin anser att Finland bör frigöra sig från beroendet av rysk energiproduktion.

  • De ryska tillgångarna som västvärlden fryser borde delas ut som en basinkomst till ukrainare. Det anser Simon Johnson, tidigare chefsekonom på IMF och Oleg Ustenko, ekonomisk rådgivare till Ukrainas president. Att det vore genomförbart bekräftas av forskare på tankesmedjan Center for global development.
  • I en av veckans krönikor skriver Gustav Fridolin  att den handlingskraft som nu visas i att försöka bistå Ukraina, och samtidigt göra livet svårare för de mäktiga män i Moskva som ansvarar för angreppet, förtjänar inte fnysningar. I en annan krönika skriver Magnus Alkarp om några han känner som demonstrerade för Ukrainas självständighet på Majdan och i centrala Kiev vintern 2013–2014.

Kriget har startas av en galen man som skickat ut tusentals andra män på ett uppdrag som de i många fall inte ens visste vad det handlade om, ännu mindre hade valt. På andra sidan hyllas han som tvingar alla män 18–60 år att stanna och slåss mot den galnes män och en övermäktig militär organisation. Och ju bättre de står emot, desto brutalare blir angreppen.

Överallt kan vi läsa hyllande reportage om hur de hjältemodigt står emot den större militärmakten och dödar tusentals av den galnes män. Precis som om de som Putin skickar ut inte också är offer för ett patriarkalt och militaristiskt tänkande i sin värsta form. Precis som om de inte har familj och vänner där hemma som kommer sörja dom.
I rädsla och ilska gör man sällan rationella val och med den stämning som piskas upp är det därför inte förvånande att så många vill skicka vapen till en krigszon. Det är lätt och logiskt att hata Putin och vilja slå tillbaka med alla medel inklusive militära. Men tänk om vi istället hade skickat in läkemedel och medicinsk utrustning som det nu är radikal brist på medan möjligheten fanns.

Tänk om vi istället för att rena våra samveten med vapenleverans slutat göda den ryska krigsapparaten. Om vi hade minskat lite på vår bekvämlighet och vår materiella standard, stängt gas- och oljekranarna från Ryssland och slutat importera uran. Något som på riktigt kunde fått stopp på kriget.  Tänk om vi istället hade lagt resurserna på att stödja den ryska fredsrörelsen. Och tänk om Zelenskyj och Ukraina istället för att möta ryssarna militärt fyllde gatorna med alla invånare när ryssarna kom, inte bara män 18–60 år, utan vapen. Om miljoner ukrainare protesterade och vägrade samarbeta med ockupationsmakten. Om bland annat det skriver jag i veckans ledare.

Detta och mycket mer läser du om i veckans magasin.

Lennart Fernström
Chefredaktör 

 

PS Vill du inte ha detta nyhetsbrev klickar du på länken längst ner i mejlet och avanmäler dig. Observera att du bara avanmäler dig från nyhetsbrevet Syre Magasin. Vill du avanmäla dig från våra andra nyhetsbrev gör du det på länkarna i de breven. DS