Radar · Migration

Afrikaner som flyr Ukraina vittnar om rasism

Flyktingar i kö vid gränsövergången från Ukraina till Medyka, Polen.

Vittnesmålen om olikbehandling och rasism av människor som försöker fly Ukraina har duggat tätt på sociala medier de senaste dagarna. Många studenter från flera afrikanska länder uppger att de nekats korsa gränsen till framförallt Polen och även till att komma ombord på tåg och bussar.

Sedan några dagar svämmar sociala medier över med hashtaggen AfricansinUkraine, med vittnesmål om hur afrikanska personer, många gånger studenter, som försöker lämna Ukraina har stoppats vid gränsen till Polen och vid bussar och tåg, medan vita, ukrainska medborgare tillåts fortsätta.

En video som Damiliare Arah twittrat och som visats 8 miljoner gånger visar hur framförallt afrikaner blir kvar på en överfylld perrong medan ett evakueringståg avgår därifrån.

Foto från twitter/tweet av Damilare Arah
Foto från twitter/tweet av Damilare Arah.

En annan video som twittrats av brittiska medborgaren och medicinstudenten Korrine Sky, visar hur en man som verkar vara ukrainsk cirkulerar hotfullt runt en hennes bil, som tagit henne och andra studenter med svart hudfärg till gränsområdet mot Polen, och säger till dem att återvända till Kiev. 

Foto från twitter/tweet av Korrine Sky
Foto från twitter/tweet av Korrine Sky.

I flera internationella medier berättar personer om hur de hindrats av gränsvakter just vid själva gränsövergången. 

19-åriga Barlaney Mufaro Gurure, rymdingenjörsstudent från Zimbabwe, berättar för Aljazeera hur hon och fyra andra afrikanska studenter knuffades undan av ukrainska gränsvakter precis när det var deras tur att ta sig igenom gränskontrollen – för att ge plats åt ukrainska personer.

– Vi kände oss behandlade som djur, säger hon till tv-kanalen.

Liknande uppgifter kommer från många håll. På tågstationen Lviv i västra Ukraina berättar flera Afrikaner för France 24 om hur de åkt tillbaka efter att ha nekats korsa gränsen till Polen vid Medyka.

– De släpper inte in afrikaner. Svarta utan europeiska pass kan inte passera gränsen (…). De trycker tillbaka oss bara för att vi är svarta!, säger Michael, en nigeriansk student som inte vill uppge sitt efternamn, till nyhetskanalen.

Strider mot FN-konventionen

Nigerias regering har fördömt behandlingen av landets medborgare.

– Alla som flyr från en konfliktsituation har samma rätt till säker passage enligt FN-konventionen och färgen på deras pass eller deras hud ska inte göra någon skillnad, sade president Muhammadu Buhari under måndagen.

Såväl talespersoner för gränsvakterna på den polska som den ukrainska sidan av gränsen förnekar uppgifterna om att de skulle diskriminera bland de flyende. Från ukrainskt håll uppger man till France 24 att endast ukrainska män mellan 18 och 60 år nekas att lämna landet på grund av att de förväntas ansluta sig till kriget.

Men vittnesmålen fortsätter att komma och även Afrikanska unionen har uttalat sig fördömande om uppgifterna. 

”Rapporter om att afrikaner pekas ut för oacceptabel olik behandling skulle vara chockerande rasistiskt och strida mot internationell lag”, skriver de i ett uttalande.