Radar · Politik

Bah Kuhnke: EU bör signalera tydligt mot rasismen mot flyktingar

Alice Bah Kuhnke menar att de rasistiska strukturer som finns i Europa nu blivit extra synliga i och med kriget i Ukraina och att EU nu måste signalera tydligt att alla flyktingar ska behandlas lika.

Efter veckans många rapporter om rasism och diskriminering mot personer med afrikanskt och asiatiskt utseende som försöker lämna Ukraina uppmanar nu Alice Bah Kuhnke (MP), och flera med henne, både EU-kommissionen och kommissionär Ylva Johansson att sätta ner foten i frågan.

– I allt det fruktansvärda som just nu pågår – en levande mardröm för de som drabbas – så kommer denna rapportering. Det är smärtsamt, makabert och oacceptabelt, säger Alice Bah Kuhnke till Syre.

Hon pratar om de vittnesmål som kommit in från en rad människor via sociala medier och traditionella medier runtom i världen och som även Syre rapporterat om. Vuxna och barn med mörk hudfärg som försökt ta sig ur Ukraina men som vid tågstationer, busstationer och gränsövergångar mötts av vakter som hänvisar dem längst bak i kön för att först släppa fram ukrainska medborgare, med vit hud.

Därför har hon tillsammans med Europaparlamentets arbetsgrupp ARDI, Anti-Racism and Diversity Intergroup, skrivit till EU-kommissionens ledare Ursula von der Leyen med en uppmaning om att ge en tydlig signal till Ukrainas grannländer att EU vill se att asylrätten respekteras och att alla, oavsett nationalitet, välkomnas in i länderna.

"Ge tydliga signaler"

I egenskap av vice ordförande för den gröna partigruppen i parlamentet har Bah Kuhnke också skrivit ett brev till EU-kommissionär Ylva Johansson.

I brevet betonar hon ”den viktiga roll och det enorma ansvar ni som kommissionsledamot har för att förmedla budskapet att kommissionen främjar EU:s värderingar, inklusive antirasism och icke-diskriminering” och att rapporterna om diskriminering är helt oacceptabla och dessa handlingar måste upphöra omedelbart.

– Det vi kan göra nu i den akuta situationen är att ge tydliga signaler från EU om att alla har rätten ta sig bort från bomber. Det måste signaleras väldigt tydligt. Sen på sikt så är det här en tydlig påminnelse om vad vi har att kämpa för i EU och världen. Diskriminerande strukturer som visar sig få ödesdigra konsekvenser i kris. Vi måste fortsätta arbeta mot att människor diskrimineras och för att alla behandlas lika, säger Alice Bah Kuhnke.

"Oacceptabelt och sorgligt"

Då hon även arbetat för att få på plats EU:s strategi mot rasism som röstades igenom förra året är hon inte förvånad över vad som nu syns i Europa.

– Det är redan ett känt faktum att vi i EU har rasism som kostar på alla sätt. Och det är inte förvånande att de rasistista strukturerna blir synliga nu i denna akuta och fruktansvärda kris. Det är inte förvånande, däremot är det sorgligt och oacceptabelt, säger hon.

Problemen är inte något som går att lösas direkt, konstaterar hon.

– Men när vi nu ger ökade resurser så kan vi påminna om att de ska gå till alla, och sedan får det här bli en påminnelse om att detta är något vi måste fortsätta bekämpa i fredstid.

Läs mer:

Afrikaner som flyr Ukraina vittnar om rasism