Radar · Nyheter

Politiker ändrar sig om flyktingar

Flera kommunpolitiker runtom i landet har i och med kriget i Ukraina ändrat sin inställning till flyktingmottagning. Det är en annan sorts flyktingar med andra värderingar och kultur, motiverar de sin svängning med.

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) sa i oktober att Eskilstuna kommun med sina 105 000 invånare inte hade möjlighet att ta emot ens 16 flyktingar.

– Vi ska ta emot noll flyktingar nästa år. Och åren därefter,  skriver Jimmy Jansson på Facebook då.

– Enligt mig är det en hållning vi ska ha under överskådligt tid. Att inte ta emot alls, skriver Jimmy Jansson i ett inlägg på Facebook för några månader sedan.

Den pågående flyktingsituationen med över en miljon skyddssökande från Ukraina har delvis fått Jimmy Jansson att ändra sig och menar att det visst finns möjlighet för Eskilstuna att ta emot flyktingar. I alla fall om de uppfyller de önskemål som kommunen har om att de ska passa den lokala arbetsmarknaden.

– Eskilstuna kommer att ta ansvar om vi behöver. Vi ser dock att vi då vill ha en stark matchning av personer som kan ta plats på vår arbetsmarknad säger Jimmy Jansson (S).

Det är skillnad på de som kom vid förra flyktingvågen och de som kommer nu, menar Jimmy Jansson.

– Vi har en av landets högsta arbetslösheter och samtidigt tusentals lediga jobb. De flesta är arbetslösa med koppling till tidigare flyktingkris då sambandet med gemensam kultur och geografisk närhet saknades helt. Vi kan inte spä på det ännu mer, säger Jimmy Jansson.

Dessutom förväntas inte flyktingarna från Ukraina behöva stanna kvar i Sverige under längre tid menar kommunalrådet.

– Sammantaget är dock bedömningen att de som flyr nu inte har ambition att stanna här utan vill ta sitt land åter och att de flesta kommer ha god kapacitet att under tiden de är här, eller om några stannar, och med stöd av EU, att inte bidra till de problem som vuxit fram med tidigare migration, säger Jimmy Jansson.

Men det är i första hand andra än den egna kommunen som ska ta ansvar enligt Jimmy Jansson.

– Vår bedömning är utöver det att andra länder och andra städer, de som svek förra gången, primärt bör kliva fram. Och att det finns bättre styrmekanismer för det på plats nu. Vår utgångspunkt är att länder med stor geografisk och kulturell gemenskap sannolikt kommer att ta det största ansvaret denna gång, säger Jimmy Jansson.

Men kommunalrådet säger inte längre helt nej till flyktingar och menar att kommunen nu har möjlighet till mottagande.

– Vi kan ta ett visst ansvar anpassat till vår kapacitet om så behövs, säger Jimmy Jansson.

Runt om i landet finns det fler politiker som profilerat sig på en stram flyktingpolitik som nu ändrar sin inställning, ofta med motiveringen att det är en annan sorts flyktingar än vid förra tillfället.

Staffanstorps moderata kommunalråd Christian Sonesson som 2015 avsåg att placera flyktingar i husvagnar menar att det är annorlunda den här gången.

– Det är kvinnor, barn och äldre som flyr medan männen stannar kvar säger Christian Sonesson till Svt.

Ankommande kommer få bo i privata hem och i tillfälliga lokaler som kan fungera som transitboende.

– Staffanstorps inställning är att vi så klart ska hjälpa de som flyr undan det ryska kriget och de ryska bomberna, säger kommunalrådet Christian Sonesson (M) till Svt.

I Östra Göinge kommun beslutades nyligen om rivning av ett helt bostadsområde för att, enligt Patric Åberg (M), hindra flyktingar att bosätta sig i kommunen.

Med krig i Europa har Patric Åberg tonat ner retoriken.

– Vi har ett avtal med Migrationsverket om ett antal lägenheter som de hyr. Idag har vi ca 250 asylsökande i vår kommun och var de kommer ifrån styr inte vi. Så vi kommer fortsatt dra vårt strå till stacken, säger Patric Åberg.

Även Sveriges mest flyktingkritiska parti, Sverigedemokraterna, har ändrat sin inställning med motivation att det är en annan sorts flyktingar som kommer. Förra veckan var partiets inställning att stoppa all asylmottagning i Sverige.

– Ukraina är ett europeiskt land vars befolkning i mångt och mycket delar vår kultur och värderingar. Vi tycker därför att det är rimligt att Sverige tar emot och hjälper de ukrainska flyktingar som kommer hit, uppger Sverigedemokraternas pressavdelning.

De poängterar att mottagandet ska syfta till att rädda liv och inget annat.

– Samtidigt vill vi vara tydliga med att mottagandet är en temporär lösning – vi tar emot folk för att rädda deras liv, inte för att de ska integreras i Sverige, säger pressavdelningen.

Partiet verkar också ha luckrat upp sin kritiska syn på bistånd, med motiveringen att det handlar om ett europeiskt land.

– Det viktigaste just nu är att Sverige fortsatt kan bistå med hjälp i närområdet, inte minst för att minska behovet för ukrainska medborgare att ta sig hela vägen till Sverige för att kunna få hjälp och skydd, säger Sverigedemokraterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV