Radar · Nyheter

Göteborgs stadsmissions matcentral är invigd

Bild från invigningen av Matcentralen den 25 september.

På Stadsmissionens matcentral i Mölndal kan matleverantörer lämna livsmedel som går till människor som lever i utsatthet. Verksamheten har varit igång sedan april, men i förra veckan var det till slut dags för invigning.

Syre Göteborg har tidigare berättat om Stadsmissionens matcentral som tar hand om sådant som butiker och producenter vill donera. Syftet är både att minska matsvinnet och att hjälpa människor som lever i social utsatthet.

Den 25 september hade de en officiell invigning dit de bjöd in leverantörer och organisationer som är med och bidrar, men även personal från arbetsförmedlingen eftersom de dessutom bedriver arbetsträning för personer som står långt från arbetsmarknaden.

– Det var roligt att mötas och det skapar också ett större engagemang hos de som levererar, säger Elisabeth Andréas som är projektledare för Matcentralen.

Många hade samlats för att ta del av hur arbetet på Matcentralen går till
Många hade samlats för att ta del av hur arbetet på Matcentralen går till. Foto: Stadsmissionen. 

Nytt rekord

Uppstarten av Matcentralen har finansierats av norska Kavlifonden. Men för att verksamheten ska kunna gå runt på sikt så hopppas Stadsmissionen på att hitta fler som kan vara intresserade av att bidra. 

Verksamheten har successivt vuxit sedan starten i april och i dag hanterar de i genomsnitt 3-5 ton mat i veckan.

– Förra veckan slog vi nog ett nytt rekord då vi fick in 2,5 ton mat på en dag, berättar Elisabeth Andréas.

Lokala leverantörer

Leverantörerna kan både vara tillfälliga och stadiga, på leverantörslistan står bland annat ICA:s centrallager, Mat.se, Dagab, Dahls, Feldts Fisk och Jakobsdals Charkuteri.

– Vi försöker framförallt att jobba med lokala leverantörer och när vi tar in mat utifrån försöker vi synka transporterna med annat för att minska klimatpåverkan, säger Elisabeth Andréas.

Maten som kommer in till matcentralen skickas sedan vidare. En del av den går till Stadsmissionens egna verksamheter; bland annat Johanneskyrkan dit många söker sig för att få ett mål lunch eller frukost,  eller till Stadsmissionens egna restaurang som ligger på Drottninggatan och dit alla är välkomna att äta en klimatsmart lunch och samtidigt bidra till Stadsmissionens arbete. En stor del förmedlas också till församlingar som delar ut matkassar.  Hittills i år har cirka 12 000 matkassar förmedlats genom Matcentralen.