Radar · Nyheter

Nytt innovationsprojekt ska öka återbruket

Många möbler och material kan återanvändas när byggnader rivs.

Bygg- och fastighetsbranschen står för en femtedel av den totala klimatpåverkan. Detta vill Återbruk Väst ändra på och ska därför återbruksinventera olika byggnader, först ut är Orkestergatans förskola i Västra Frölunda.

– Alla vinner på ökat återbruk. Bygg- och fastighetsbranschen behöver bli mer hållbar, därför har det startat ett lokalt samverkansprojekt med elva starka partners från näringsliv, forskningsinstitut och offentliga aktörer som ska utveckla och testa nya arbetssätt och lösningar för ett ökat återbruk och cirkulärt byggande, säger miljösamordnare Hanna Sandström på lokalförvaltningen som deltar i projektet tillsammans med Återbruk Väst och ett antal olika samarbetspartners.

Det första projektet blir alltså Orkestergatans Förskola, en förskola som ska rivas vid årsskiftet och som man nu kommer gå igenom för att se vad som kan återanvändas. Det användbara materialet kommer så småningom att sättas in i den nya fossilfria förskolan Hoppet, som Syre Göteborg har skrivit om tidigare