Radar · Nyheter

“Jag tror att befolkningen behöver ruskas om”

Som Syre Göteborg rapporterade om förra veckan finns det just nu ett Göteborgsförslag som uppmanar staden att utlysa klimatnödläge omedelbart. Hittills har 1 179 personer skrivit under, vilket är rekord. Vi bad Flora Lyson som skrivit förslaget att utveckla sina tankar och fick ett långt mail tillbaka.

Ditt förslag har redan 1 179 röster och har alltså nått målet 200 med råge. Vad är din kommentar till det?
– Jag tror att jag la fram ett krav som många lätt kunde skriva under på, och så hoppas jag ju förstås också att politikerna i kommunfullmäktige ska se på det: att det är en självklarhet att erkänna det extrema läge vi befinner oss i, som hotar vårt liv som vi känner till det och som kräver extraordinära insatser. Vi måste förbereda oss på krisen och vi måste sprida kunskap om den istället för att hela tiden tona ner allvaret i den. Om befolkningen och politikerna ska agera som i en kris måste vi tala om att det är kris. Vissa säger att ett klimatnödläge skulle skrämma befolkningen, men jag tror att befolkningen i nuläget behöver ruskas om för att verkligen förstå vad vi pratar om när vi säger att vi har en kris på jorden som hotar livet som vi känner till det.

Jag måste tro på det här, för det är en av de få möjligheter jag har att försöka nå ut.

Väldigt få av Göteborgsförslagen har hittills blivit förverkligade. Hur är dina förhoppningar om att politikerna ska ta det här förslaget på allvar?
– Jag har lämnat in det här förslaget för att det är ett av få sätt att försöka påverka beslutsfattandet kring omställningen vi behöver. Jag ser inga åtgärder från politiskt håll som håller oss under två graders uppvärmning. Jag måste tro på det här, för det är en av de få möjligheter jag har att försöka nå ut. Jag hoppas att kommunens partier inte ser det här förslaget som ett hot, utan en möjlighet, precis som jag gör: en möjlighet att skifta debatten ett steg uppåt och förbereda befolkningen för samarbete och omställning. Jag vill också be politikerna om hjälp med att upplysa allmänheten och fördjupa debatten. Vi måste kommunicera riskerna med att sätta klimatet ur spel. Mänskligt liv beror på ett stabilt klimat, och ett klimatnödläge signalerar allvaret i hur vår tillvaro påverkar klimatet, men också hur vårt liv kommer att påverkas av klimatets kollaps.

“Ibland undrar jag om politiker på något sätt inte läser nyheter”

– Ibland undrar jag om politiker på något sätt inte läser nyheter eller hur de lyckas hålla informationen om klimatkrisen borta från sig själva. När man en gång har läst på och förstått fakta kan man inte vända om: Man börjar agera. Men av någon anledning verkar politikerna förlamade. Jag vill be dem om hjälp att både ta sitt ansvar för att upplysa befolkningen om klimatkatastrofen och om vilket ansvar vi har att lösa den tillsammans. Men jag vill också visa politikerna en möjlighet att genom folkbildning och upplysning bana vägen för den politiska och ekonomiska omställningen vi behöver göra. När allmänhetens beredskap och kunskap ökar, så ökar också engagemanget, och politiker som säger att de bryr sig om klimatet kan börja agera istället för att försöka smyga och hyscha om problemet av rädsla för väljarreaktionerna. Jag tycker att det bara finns vinnare i denna fråga om klimatnödläge.

3. Vilka konkreta åtgärder ser du själv framför dig när du uppmanar till klimatnödläge?
– De krav som finns med i mitt Göteborgsförslag är att folkbilda allmänheten om hur läget är, att jobba aktivt med kunskapsspridning. Men det finns också ett krav på att kommunerna och regioner ska jobba sinsemellan, så att medvetenheten om den allvarliga krisen sprider sig och banar vägen för att fler kommuner ska vilja genomföra en kraftfull omställning. Det tredje kravet jag ställer i förslaget är att kommunen tar ett kompensatoriskt ansvar: att kommunen visar att det går att sänka utsläppen rejält, så att även regioner och stater ser att det är möjligt och börjar lagstifta och handla därefter.