Vägar har förvandlats till floder i Europa och rekordorkaner har dragit in över Donald Trumps hemtrakter. Men USA:s blivande president har kallat klimatförändringarna för en ”bluff”. Så kommer han stå för underhållningen när världen som vi känner den går under?
När det fossila ska kastas på skräphögen handlar allt om tid, det vill säga hur snabbt vi minskar flödet i koldioxidkranen till det att vi stänger den. Det avgör hur ofta vi kommer få se infernaliska händelser likt de vi såg i Valencia nyligen och om ekosystem kommer att överleva – eller utplånas för alltid. Trump har kallat klimatförändringarna en bluff och kommer noggrant syna alla miljö- och klimatavtal. Parisavtalet väntas bli det första världens största ekonomi säger bye bye till. Inom en månad kan världen också få ett globalt plastavtal. Bidenadministrationen uppgav nyligen att de stödjer att det också ska innefatta mål om hur mycket plast som ska produceras. Det väntas inte Donald Trump göra, som tillsammans med senaten måste ge det grönt ljus.
På hemmafronten ligger Bidens stora klimatpaket pyrt till. Självklart är det dåliga nyheter för klimatarbetet. Men även med Kamala Harris skulle vi med all säkerhet bomma 1,5-gradersmålet, nu får vi en extra skjuts dit av Donald Trump. Var det slutar efter det vet ingen. Innan valet sade flera prognoser utifrån utlovad policy att vi skulle få en ökad global genomsnittstemperatur på över 2,5 grader vid seklets slut, jämfört med förindustriella nivåer. När Donald Trumps politik börjat ta form, lär den prognosen skruvas upp. Ändå kommer omställningen fortsätta – även med USA som bromskloss. Men med allt högre insatser.
Att klimatet skulle bli ett självspelande piano är flera forskares värsta mardröm. En risk de säger ökar i takt med att temperaturen stiger. Det börjar med att Arktis istäcke smälter bort. Där solens strålar tidigare studsade på den vita ytan absorberas de istället av det mörka havet, vars allt varmare vatten bidrar till att smälta Grönlands istäcke. Sötvattnet som då rinner ned i Atlanten får havsströmmar som färdas mellan polerna att kollapsa, vilket i sin tur leder till att mindre regn faller ner över Amazonas – vilket får den ogenomträngliga djungeln att förvandlas till en savann. Atmosfären är då pumpad med koldioxid. Vad forskarna beskrivit som ”Hothouse earth” är då i närmast obeboelig för oss människor, med en temperaturökning på mellan 4-5 grader, jämfört med förindustriella nivåer.
Men skenande klimatförändringar, likt de i ”Hothouse earth-teorin, ansåg IPCC i sin bedömning från 2021 att det inte fanns några bevis för. Makten över klimatförändringarna ligger och kommer att ligga helt och hållet i våra händer (i alla fall 2100), var klimatpanelens tydliga budskap. Men en av världens mest kända forskare om ”tipping points”, Tim Lenton, har i en intervju med Syre sagt att han förvisso inte ser det som troligt med skenande klimatförändringar, ”även om ökad uppvärmning kan ske till följd av en kaskad av tippningspunkter”. Men att vi ändå kan förlora kontrollen över utvecklingen. Varje tiondels grad innebär att vi destabiliserar klimatet och ökar risken för att vi utlöser en kaskad av tippningspunkter med kollapsande ekosystem, med påverkan på matsäkerhet, vatten och mänsklig säkerhet. Något som i sig skulle kunna lamslå våra möjligheter att tygla klimatkrisen.
– Vi riskerar att hamna i en situation där effekterna eskalerar på grund av att tippningspunkter interagerar och att det sker en kaskad av effekter i våra samhällen, vilket kräver så mycket ansträngning och uppmärksamhet att vi kan förlora kontrollen över att faktiskt ta itu med de grundläggande orsakerna och ja, då är vi i ett slags helveteshål, sa han.
Gör vi det lär Trump få en given roll i historieskrivningen. Den som stod för dansen till Village people, medan världen som vi kände den sjönk ner i klimathelvetet.