Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

EU-kommissionen tillsätter djurskyddskommissionär

Olivér Várhelyi.

En EU-kommissionär med ansvar för hälsa och djurskydd, det var en av nyheterna när EU-kommissionen i dag presenterade den nya kommissionens sammansättning.

Att få en EU-kommissionär som ägnar sig åt djurskydd har länge varit högt upp på önskelistan hos många djurrättsorganisationer, inte minst inför EU-valet. Det är också något som många européer uttryckligen vill ha. En opinionsundersökning från Ipsos i juni visade att hela 70 procent av européerna vill se en djurskyddskommissionär i EU och bland svenskarna var den siffran 82 procent. 

Nu blir det av, och nyheten följs av glada kommentarer från djurrättsorganisationer; Eurogroup for animals skriver i ett uttalande att det är ”en seger för djuren”.

– Det är fantastiskt att se att den nya kommissionen äntligen lyssnar till medborgarnas krav, som ständigt har bett om bättre EU-lagar för att skydda djurens välbefinnande. Inkluderandet av djurskydd i titeln kommer att säkerställa att detta ämne förblir prioriterat i alla relevanta diskussioner och vi förväntar oss att revideringen av djurskyddslagstiftningen blir det första ärendet som behandlas, säger vd Reineke Hameleers i uttalandet.

Kontroversiell man på posten

Organisationen välkomnar också att kommissionären även har ansvaret för området hälsa. 

”Detta säkerställer en one health-approach som erkänner sambandet mellan djurskydd, folkhälsa och miljö”, skriver de.

Uppdraget går till Olivér Várhelyi från Ungern. Han tillhör inte någon partigrupp, men uppges stå Viktor Orbán nära. Enligt tidningen Altinget beskrivs han som en mycket begåvad teknokrat som kan sätta sig in i stora och komplicerade frågor, men han har samtidigt rykte om sig att vara hänsynslös och aggressiv. Han har bland annat kallat ledamöter i Europaparlamentet för ”idioter”, under en utfrågning i just EU-parlamentet, kring hans inställning till serbiska nationalister i Bosnien och Hercegovina. 

Under de kommande veckorna ska Várhelyi frågas ut i EU-parlamentet och det är parlamentet som slutligen godkänner de nominerade EU-kommissionärerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV