Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Malmer Stenergard duckar frågan om proportionalitet i Gaza

Maria Malmer Stenergard.

Nyutnämnda utrikesminister Maria Malmer Stenergard vill inte yttra sig i frågan om hon anser att Israels svar på Hamas terrorattack är proportionerligt, det rapporterar Aftonbladet

Under den presskonferens som hölls med de nyutsedda ministrarna under tisdagen nämnde inte den nya utrikesministern Israels krig i Gaza. 

På en direkt fråga från Aftonbladet efteråt, om hon tycker att Israels svar på Hamas terrorattack den 7 oktober är proportionerligt, svarar hon undvikande. 

– Jag tänker inte ge mig in på den diskussionen igen. Det är en fråga för domstolar att avgöra. Vi måste jobba för vapenvila, vi måste frige gisslan och på sikt behöver vi en tvåstatslösning så att människor kan leva i fred, säger hon till tidningen.

Hennes företrädare, Tobias Billström (M), sa förra hösten att Israel har rätt att försvara sig och att svaret har varit proportionerligt. För detta blev han KU-anmäld av Vänsterpartiet. Han har sedan dess stått fast vid sitt uttalande, och påpekat att responsen måste ske i enlighet med den internationella humanitära rätten, och att bedömningen av proportionalitet måste ske från fall till fall.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV