Radar · Politik

Billström KU-anmäld av V för Israeluttalande

Vänsterpartiet KU-anmäler utrikesminister Tobias Billström (M).

Vänsterpartiet anmäler utrikesminister Tobias Billström (M) till riksdagens konstitutionsutskott efter ett uttalande om proportionalitet i Israels militära svar på Hamas terrorattacker.

I sin anmälan skriver Vänsterpartiet att Billström, bland annat i samband med Nordiska rådets session i Oslo nyligen, har sagt att Israels respons är proportionerlig baserat på Israels rätt att försvara sig militärt efter att ha attackerats.

Vänsterpartiet hävdar att utrikesministern verkar ha missförstått vad begreppet proportionalitet innebär, eftersom det också kan syfta på att anfall måste stå i proportion till det lidande som civila kan utsättas för.

Billströms uttalande i Oslo gjordes efter en fråga från en norsk politiker som undrade om ministern ansåg att en israelisk attack den 31 oktober som träffade flyktinglägret Jabalia var proportionerlig eller kunde utgöra krigsbrott.

Billström svarade bland annat då att alla parter måste följa den internationella humanitära rätten som syftar till att begränsa civilbefolkningens lidande. Han sade också:

– Israels respons är proportionerlig. Som regeringen har sagt har Israel en rätt att försvara sig militärt mot Hamas terroristattacker, och det var detta som avsågs med det här begreppet. Men som jag sade har vi också sagt att Israels legitima respons måste ske i enlighet med den internationella humanitära rätten. Bedömningen av proportionalitet i detta avseende måste ske från fall till fall med beaktande av de specifika omständigheter som råder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV