Fler än de partier som för närvarande har representation vill knipa en av de 21 platserna i Europaparlamentsvalet den 9 juni. Ett av dem är Piratpartiet.
– Behovet av ett svenskt frihetligt, liberal parti som har kunskap om teknik, AI och integritet är stort, säger Katarina Stensson.
Piratpartiet går till val med partiledaren Katarina Stensson som toppnamn.
– Det som skiljer oss från de andra partierna är att vi har digital kunskap och det är väldigt viktigt när så många lagstiftningar rör det digitala området. Det är inte bara lagstiftningar som Chat control och Digital services act (DSA) utan digitaliseringen påverkar alla politiska områden, som sjukvård, arbetsmarknad och rättsväsende, säger hon.
Den digitala lagen DSA liknas vid spelregler för det som händer på digitala plattformar och där ingår till exempel att motverka spridning av olagligt innehåll och desinformation på internet.
För tio år sedan hade Piratpartiet representation i Bryssel, då partiet 2009 fick 7,1 procent av rösterna. Men i de två efterkommande valen har resultaten landat på 2,2 respektive 0,6 procent.
Piratpartiet beskriver sina huvudområden som att stoppa massövervakning, grundlagsskydda rätten till krypterad kommunikation samt balansera regleringen av AI och den digitala marknaden.
”Stoppa Chat control”
Ett av Piratpartiets vallöften är att stoppa lagförslaget Chat Control. Den omdiskuterade CSAM-förordningen (Child sexual abuse material) syftar till att hindra spridning av övergreppsmaterial på barn. Enligt Piratpartiet innebär det ursprungliga förslaget, lett av EU-kommissionären Ylva Johansson (S), ett för stort intrång på den personliga integriteten, och kommer inte heller att vara effektivt i jakten på pedofiler.
I fokus för kritiken är att all digital kommunikation ska genomsökas, även krypterad kommunikation och molnlagringstjänster som till exempel privata mejl, sms och chattar i spel.
– Just nu ligger Chat control på ministerrådets bord. Europaparlamentet har godkänt en kraftigt omarbetad version, men sedan har förslaget stannat i ministerrådet, säger Katarina Stensson.
I slutet av 2023 röstade Europaparlament nej till förslaget och enades om ett nytt förslag, men nästa vecka väntas nuvarande ordförandelandet Belgien att lägga fram ett kompromissförslag.
Alternativa förslag
– Europaparlamentets förslag är bättre, de allra mest problematiska delarna har tagits bort och andra bättre delar lagts till. Det är bland annat ledamoten Patrick Breyer från tyska Piratpartiet som har bidragit till förbättringarna, säger Katarina Stensson.
Han skrev i ett pressmeddelande den 23 maj: ”Det utläckta belgiska förslaget innebär att huvuddelen av EU-kommissionens extrema och aldrig tidigare skådade chat-kontroll skulle införas oförändrat”, rapporterar TT.
– Den 13-14 juni ska ministerrådet rösta, så förslaget ska ha varit uppe i EU-nämnden den 5 juni för att ge direktiv till regeringen. Men vad jag förstår har det endast varit en informationspunkt och inte för EU-nämnden att tycka till, vilket är anmärkningsvärt, säger Katarina Stensson.
Även Centerpartiets kandidater till Europaparlamentet skriver i en debattartikel i ETC: ”Inför mötet har Centerpartiet försökt få svar från regeringen om hur Sverige ställer sig till den nya integritetskränkande kompromissen. Svaret har uteblivit”.
Frihet och värdighet
– Sveriges nuvarande regering har i princip varit för Chat control, med några mindre ändringsförslag, men inom flera partier finns splittringar, där EU-parlamentarikerna är emot förslaget. Därför finns det lite hopp om att regeringen ska svänga, säger hon.
Andra viktiga frågor för Piratpartiet är att bekämpa korruption, förbjuda barnaga i EU och legalisera cannabis.
– Legalisera cannabis är en fråga som ligger i linje med våra grundläggande värderingar om frihet och värdighet. Det finns problem i synsättet på cannabis, som kan bidra till ett bättre liv för personer med kronisk smärta. Sedan ser vi även att den svenska narkotikapolitiken inte fungerar, säger Katarina Stensson.
Hur tänker du kring att nå 4 procent-spärren?
– Det finns ett stort intresse för våra frågor, vi har en tillströmning av nya medlemmar och det känns som vi är på rätt väg, men det är svårt att nå upp till spärren. Vårt främsta hinder är att vi utan heltidspolitiker inte hinner göra mer, delta i fler diskussioner, skapa mer opinion. Tänk vad vi kunde göra om vi fick mandat, säger hon.
Mindre partier
Utöver de åtta partier som finns representerade i dag har 102 partier anmält sig.
Fyraprocentsspärren kallas den regel i Regeringsformen som endast tillåter partier som får minst fyra procent av rösterna i riksdagsval i Sverige att delta i fördelningen av platser. Den tillämpas även i valet till Europaparlamentet.
I Tyskland är spärren vid följande procent: Tyskland 5, Estland 4, Italien 2 och Danmark 1. I Nederländerna finns inga formella spärregler.
Europaportalen, Wikipedia