Startsida - Nyheter

Zoom

Hundvalpar flygs med SAS för djurförsök i Europa

Hundarna lastas av på flygplatsen i Köpenhamn efter resan över Atlanten.

SAS flyger regelbundet med hundar i lastutrymmet från USA till Köpenhamn, där djuren slussas vidare till olika ”skräcklaboratorier” runt om i Europa.
– Man flyger de här hundarna på passagerarplan utan att folk är medvetna om vad som händer, säger Daniel Rolke, ordförande i nystartade Animalkind, som är delaktig i avslöjandet.

Sedan januari 2021 har 4 648 hundar mellanlandat på Köpenhamns flygplats, på väg mot olika anläggningar där det pågår djurförsök i bland annat Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland. För två år sedan etablerades det ett protestläger, Camp beagle, utanför en anläggning där det föds upp försöksdjur i Storbritannien. Uppfödningen drivs av Marshall bioresources (MBR) som också har en jätteanläggning i USA, med en kapacitet för 23 000 djur. Där föds det upp djur i stora fönsterlösa industribyggnader. De flesta hundarna är beaglar, men det finns även katter, illrar, minigrisar och andra djur. Daniel Rolke, ordförande i Animalkind, berättar att MBR har gjort sig skyldig till över 20 djurskyddsbrott.

– Det är allt från att det är för smutsigt till att djur som är sjuka inte får veterinärvård och att hundarna inte har stimulerande leksaker.

Daniel Rolke förklarar att MBR tog över rollen som stor uppfödare av försöksdjur då att ett annat företag lades ner 2022 efter för många brott mot djurskyddslagen.

– Det beslagtogs 4 000 beaglar som nu håller på att placeras ut i olika hem.

Långa transporter

Camp beagle påpekar i avslöjandet om hundtransporterna att ett typexempel på galenskaperna med hela industrin är att MBR:s tre stora uppfödare i Europa exporterar beaglar till ett laboratorium i New York, fast MBR:s stora anläggning i USA ligger i närheten.

Hundarna på väg till Europa körs med lastbil i fem timmar innan det är dags för åtta timmars flygresa, utan mat eller vatten.

– Det finns krav på att de ska få vila i Köpenhamn, men det har varit diskussion kring hur det fungerar, säger Daniel Rolke.

Hundarna ska erbjudas mat och vatten innan de slussas vidare till andra länder. Hanteringen sköts av det danska företaget Great divide APS.

– De som äger MBR har startat ett danskt företag som verkar vara mycket misstänkt. Det ska bara vara ett investmentbolag, enligt de själva, som inte har någon koppling till djurförsök. Men vi har kunnat hitta nio olika företag med en koppling till djurförsöksindustrin, som är MBR eller ägs av dem, säger Daniel Rolke.

Han förklarar att det finns 18 anställda i Danmark.

– Det verkar underligt för den typen av företag. Det är något som känns väldigt misstänkt, som vi forsätter att granska.

Daniel Rolke har grundat den nya organisationen Animalkind som ska verka för försöksdjuren. Foto: Maggie Soltani

När Daniel Rolke genom Animalkind och brittiska Camp beagle arbetade med granskningen fick den danska organisationen Anima bilder från en anonym avsändare på Köpenhamns flygplats, där hundarna lastas av.

Daniel Rolke berättar att de lyckades ta reda på att det är SAS som genomför alla transporter, på vanliga passagerarflygplan.

– Många har åkt på sin semester och så har hela lastutrymmet varit fullt med beaglevalpar på väg till djurförsökslaboratorier. Det tror jag inte att många känner till, eller uppskattar, säger han.

Hur ofta flygs hundar?

– Regelbundet skulle jag säga, till de större läkemedelsbolagen är det ofta 12, 24 eller 36 hundar och det brukar vara relativt ofta.

Animalkind och Camp beagle har lyckats få tag på en lista över alla slutdestinationer i olika europeiska länder. Läkemedelsföretaget Charles River är en av de största importörerna.

– Det är de här skräcklaboratorierna, de värsta ställena man kan hamna på om man är ett djur, säger Daniel Rolke.

Han förklarar att hundar ofta används i försök som är terminala, vilket innebär att de dödas.

– Man förgiftar hundar väldigt många gånger för att se hur giftiga läkemedelsdoser är, och de försöken anses vara bland de mest plågsamma som finns.

"Helt förkastligt"

Han berättar att det krävs tester på både ett mindre och ett större djur för att ett läkemedel ska godkännas för marknaden och beaglar används ofta.

– Att man flyger de här hundarna på passagerarplan utan att folk är medvetna om vad som faktiskt händer och att man transporterar försöksdjur så här långt för att gå igenom de hemskaste försöken som finns, vi tycker att det är helt förkastligt. Och att man fortfarande använder hundar i djurförsök, vi tycker man bör satsa på mer moderna, djurfria metoder, säger Daniel Rolke.

Hundarna ska få möjlighet att vila när de lastats av i Danmark. Foto: Anima Danmark

Själv har han alltid varit särskilt engagerad i försöksdjur. Han har jobbat undercover i laboratorier och bedrivit flera kampanjer, bland annat för de så kallade Astrahundarna, runt 400 beaglar som skulle avlivas när Astra Zeneca stängde verksamheten i Örkelljunga. Efter att ha grundat Djurrättsalliansen 2005 och lämnat organisationen 2022 på grund av ”meningsskiljaktigheter”, är han nu i uppstarten av den nya organisationen Animalkind, med särskilt fokus på djurförsök.

– Vi ska föra talan för försöksdjuren, genom att granska och exponera djurförsök på olika sätt, säger Daniel Rolke.

Målet är att också börja omplacera försöksdjur, vilket inte görs i Sverige. Exempelvis i Nederländerna, berättar Daniel Rolke, samarbetar universitet med djurrättsorganisationer kring omplaceringar.

– Det är på vår agenda att rädda försöksdjur på det här sättet och låta dem bli ambassadörer för de djuren som aldrig kommer att komma ut, säger Daniel Rolke.

Läs mer: 

Syre förklarar: Forskning utan djurförsök

”Vi ville visa hur det såg ut i svenska djurindustrier”

Flera länder i Europa

Hundarna importeras till Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Ungern.

Marshall bioresources (MBR), driver tre stora uppfödningsanläggningar i Europa, två i Frankrike och en i Storbritannien.

Camp beagle grundade spontant ett protestläger utanför MBR Acres i Huntington, Storbritannien, för två år sedan. Camp beagle arbetar bland annat med kampanjer mot djurförsök.

Källa: Camp beagle

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV