Zoom

Oklart varför Daniel Rolke lämnade Djurrättsalliansen

Daniel Rolke var ordförande för Djurrättsalliansen i 17 år.

Grundaren av Djurrättsalliansen, Daniel Rolke, har valt att lämna organisationen. Han meddelar ”med stor sorg i mitt hjärta” att han har avgått som ordförande på grund av meningsskiljaktigheter. Djurrättsalliansen vill inte kommentera händelsen.

Djurrättsalliansen grundades år 2005 och Daniel Rolke har varit engagerad i organisationen sedan start. Han berättade i höstas på Facebook att han tog initiativet till organisationen som han grundade tillsammans med några vänner. I en tidigare intervju med Syre har Daniel Rolke förklarat att de ville fylla ett tomrum i djurrättsrörelsen.

– Vi såg ett behov av att starta en organisation som ligger mellan den radikala rörelsen på ena kanten, Djurens befrielsefront, och Djurens rätt på den andra. Vi ville visa hur det såg ut i svenska djurindustrier och få ut det till den svenska allmänheten.

Den första tiden tog det mycket tid och energi att driva organisationen.
”Att arbeta halvtid på posten och hanka sig fram för att kunna arbeta med min passion tog på krafterna och min egen ekonomi, men det var värt det hårda arbetet”, skriver Daniel Rolke på Facebook.

Han nämner några ”segrar för djuren” som Djurrättsalliansen har lyckats driva fram. Däribland att butikskedjor har blivit pälsfria och att sexuella övergrepp mot djur har förbjudits. I intervjun med Syre berättar Daniel Rolke också hur Djurrättsalliansen lyckades omplacera alla 243 chinchillor som polisen beslagtog när den sista chinchillafarmen i Sverige tvingades stänga. Daniel Rolke arbetade så hårt med omplaceringarna att han hamnade på sjukhus och fick diabetes på grund av sin osunda livsstil.

Fortsatt aktiv

Under flera år var Daniel Rolke Djurrättsalliansens ansikte utåt som talesperson. Han har varit heltidsanställd och berättar själv på Facebook att han var ordförande sedan start i 17 år, tills han valde att avgå 2022:

”Det är med stor sorg i mitt hjärta jag måste meddela att jag lämnat Djurrättsalliansen, både som ordförande, anställd och aktiv. Jag valde att avgå som ordförande innan årsmötet i maj på grund av meningsskiljaktigheter.”

Han berättar att han har engagerat sig för djuren i 32 år och inte har några planer på att sluta.

”En del har uppmuntrat mig att tänka på mig själv nu och ´pensionera´ mig, att jag har gjort mitt för djuren. Men så länge det finns djur som lider, utnyttjas och dödas så kommer jag fortsätta kampen för dem” skriver han på Facebook, innan han avslutar med att tacka alla som funnits där för honom och Djurrättsalliansen de senaste 17 åren.

Djurrättsalliansen har genomfört flera kampanjer och demonstrationer, bland annat Djurrättsmarschen
Djurrättsalliansen har genomfört flera kampanjer och demonstrationer, bland annat Djurrättsmarschen. Foto: Emil Langvad/TT

Daniel Rolke meddelar nu Syres Djurrättskollen att han inte vill kommentera sin avgång och att han ännu inte kan berätta hur han ska fortsätta sitt engagemang för djuren.

Djurrättsalliansen vill inte heller kommentera avgången.

”Vi avstår i nuläget att svara på de här frågorna då vi inte har något intresse av att gå ut med information kring en enskild person som varit engagerad och anställd i Djurrättsalliansen”, står det i ett svar via mejl.

Har det skett någon förändring i organisationen, eller finns det planer på det?

”Generellt sett sker det så klart förändringar i en förening i takt med att den växer och samhället utvecklas. Men någon förändring kring Djurrättsalliansens syfte och arbetsmetoder har inte skett och är inte planerad”, skriver Djurrättsalliansen.

Dömd för brott

Den nya ordföranden är enhälligt vald för en treårsperiod, men Djurrättsalliansen vill inte tala om vem det är på grund av rådande hotbild mot föreningen.

Genom en källa som vill vara anonym får Syres Djurrättskollen veta vem som är ny ordförande. Hon blev för åtta år sedan dömd för ett brott, grov skadegörelse. Domen blev försenad med flera år eftersom det var svårt att få tag i den åtalade. Det var i mitten av 2000-talet som hon tillsammans med en vän körde hem till en butiksägare som sålde pälsar. Där limmades låset till huset igen och det spraymålades slagord på huset, som enligt domen ”på ett kränkande sätt utpekat de boende som djurplågare och mördare”. Det klottrades också ”DBF”, en förkortning av namnet på den radikala rörelsen Djurens befrielsefront, men enligt egen utsago var varken hon eller vännen engagerad i rörelsen. Straffpåföljden blev 50 dagsböter á 50 kronor.

”Efter 17 år med samma ordförande i föreningen tycker vi att det är uppfriskande att ha en ny ordförande. Det finns kännedom om en dom för ett brott som begicks för över 16 år sedan, det finns fullt förtroende för den personen”, skriver Djurrättsalliansen.

Enligt uppgift till Syres Djurrättskollen var det flera som avgick och aktiva som lämnade Djurrättsalliansen i samband med Daniel Rolkes avgång.

Vill ni kommentera att det är flera aktiva medlemmar som har valt att lämna organisationen? 

”Det är många personer som varit med under alla år och byggt upp den framgångsrika förening Djurrättsalliansen är, en del fortsatt aktiva, en del inte. Att personer kommer och går i en förening är inte ovanligt vid ideellt engagemang och kan bero på många olika anledningar.”

Läs mer: ”Vi ville visa hur det såg ut i svenska djurindustrier”