Prideparaden i Stockholm väntas locka 50 000 deltagare och en halv miljon åskådare. Säpo pekar på ett ökat terrorhot mot Sverige, men enligt polisen finns ingen förhöjd hotbild mot Pride.
– Jag känner mig trygg, säger festivalordförande Fredrik Saweståhl.
På måndagen invigdes 25-årsjubilerande Stockholm Pride. Under onsdagen öppnar festivalområdet Pride park på Östermalms IP och på lördagen väntar höjdpunkten – Prideparaden som årligen lockar ut hundratusentals på Stockholms gator och torg.
Den senaste tidens koranbränningar har enligt Säpo förvärrat hotbilden mot Sverige, men enligt Annika Laestadius, polisens biträdande kommenderingschef för Pride, finns det inget som tyder på att festivalen skulle vara en måltavla.
– Vi har i nuläget ingen förhöjd hotbild mot Pride som arrangemang, inklusive paraden. Vi har planerat för detta under lång tid och i det arbetet ligger vi i fas, säger hon.
Stockholmspolisen har uppmanat sina anställda att vara extra vaksamma när de patrullerar i staden, och enligt Laestadius jobbar man med en ”ökad medvetenhet” om det generella hotet mot Sverige och svenska intressen.
"Nära samarbete"
Vid sidan om det nu aktuella hotet från islamistisk extremism har ett ”importerat amerikanskt kulturkrig” som kretsar kring dragqueens bidragit till en mer hatisk retorik, anser Prideföreningens ordförande Fredrik Saweståhl.
Hot och hat, konstaterar han, är dock inget nytt för vare sig hbtqi-rörelsen eller Pridefestivalen.
– Vi har sedan 25 år ett nära samarbete och kontinuerlig dialog med polisen, Säpo och andra myndigheter via vår egen säkerhetsavdelning. Vi får information om vilka bedömningar de gör, och sedan är det upp till dem att dimensionera sina insatser runt festivalen så att det ska flyta på som tänkt.
Som arrangör har de egen säkerhetspersonal, men vidtar inga extra åtgärder i år jämfört med tidigare, enligt Saweståhl.
– Vi arbetar året runt med vår säkerhet, och är varje år redo att förändra organisationen och insatsen utifrån rådande läge och de rekommendationer vi får.
"Lev som vanligt"
Inte heller polisen har enligt Annika Laestadius vidtagit några extra åtgärder med anledning av det spända läget.
– Men alla ska känna, veta och lita på att polisen tillsammans med andra myndigheter jobbar aktivt med att bevaka och bedöma läget för att förebygga och förekomma eventuella våldsamheter.
– Vårt budskap är att alla ska leva som vanligt och självklart delta i Pride om man har tänkt göra det, men också vara medvetna om läget och vaksamma kring saker som sticker ut.
Läs mer: