Radar · Mänskliga rättigheter

Stockholm pride inleds – firar 25 år

I dag måndag drar pride-veckan igång i Stockholm.

Årets pride-vecka har dragit igång i Stockholm. Under temat Fira mångfalden blickar festivalen både bakåt och framåt, i en samtid med hårdnande klimat för hbtqi-personer.

När Stockholm pride 2023 inleds i dag är det samtidigt 25-årsjubileum för evenemanget. Temat för årets festival är Fira mångfalden och programmet blickar både bakåt och framåt.

”Årets Pride-festival är förvisso ett jubileum som blickar tillbaka till de gångna 25 åren, men lika mycket handlar det om framtiden. Det skaparna av Stockholm Pride gjorde för 25 år sedan är det vi i dag skördar frukten av. Och vad vi gör nu kommer framtida generationer i sin tur att skörda frukten av. Vi bygger inte bara morgondagens Pride, utan också morgondagens samhälle. Ett samhälle, där alla är välkomna, respekterade och älskade. Ett samhälle vi alla vill leva i”, skriver arrangörerna på sin hemsida.

”Samma kamp, samma stolthet”

Det som idag är Stockholm pride växte fram ur det Euro pride som 1998 hölls i Stockholm och som Helena Westin var vice ordförande för. I dag talade hon vid invigningen av Pride house, som är inhyst på Clarion hotel på Södermalm.

– Det som skiljer är mindre än det som förenar Euro pride 1998 med Stockholm pride 2023 tror jag. Ännu större, ännu bredare, mer proffsigt. Men samma glädje, samma kamp, samma stolthet! Men det är klart, det är en annan värld, mer polariserad. Då 1998 trodde (och hoppades) jag att vi inte skulle behöva en speciell pride-vecka 25 år fram i framtiden…, säger Helena Westin till tidningen QX.

Hat och hot mot hbtqi-personer är dessvärre något som blossat upp med förnyad kraft, vilket Expo konstaterade i en analys inför festivalsommaren. I somras vandaliserades festivalområdet under Västerås Pride och en man misshandlades, under Helsingborg pride blev ungdomar från Ung HBTQ/HBG utsatta för hot och verbala påhopp och i DN vittnar flera röster om att negativa attityder mot hbtqi-personer breder ut sig.

Alltid behövt tänka på säkerhet

Angående säkerheten under Stockholm pride säger festivalchef Mia Modin till Sveriges radio att de har ”stort förtroende och trygghet i vårt samarbete med polisen”.

– Säkerhetsarbetet är alltid förankrat i en samhällsanalys, och vi utgår ifrån den när vi gör det. Det är fruktansvärt såklart men det är så livet ser ut och samhället ser ut just nu. Och det har vi alltid behövt tänka på.

Pride park är precis som de senaste åren förlagd till Östermalms IP, som också är målet för lördagens parad. Pride park invigs den 2 augusti av riksdagens talman Andreas Norlén, tillsammans med dragduon Lillan och Tjorven, kända från Dramaten. Programmet fram till dess är digert, med samtal, konst, work shops och framträdanden av flera stora artister, som Agnes och Oscar Zia.

Allierade i Fittja

Pride kommer som vanligt att märkas av på många håll i huvudstaden, även utanför Stockholm prides specifika geografiska domäner. Mellan 31 juli och 2 augusti anordnas Stolta Fittja på Fittja Äng, med fest, häng, pyssel, plakatmålning, tatueringar, dans och mat. Bakom initiativet står Mångkulturellt centrum och Bibliotek Botkyrka tillsammans med fritidsgården Fittja Pulsen och Botkyrka konsthall.

– I våra kvarter och på våra mötesplatser är frågor om trygghet ständigt närvarande. Att vara en god och trygg vän i vardagen är viktigt och att man alltid skapar förståelse för alla sorters människors rätt att vara den de är. Då är det också viktigt att vi ibland krokar arm och gör något ihop som syns, säger Maria Sundström på Mångkulturellt centrum i ett pressutskick.

Läs mer: 

Hbtqi-pris instiftas i Barbro Westerholms anda

Grov misshandel på Västerås pride – hatbrott utreds

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV