Radar · Mänskliga rättigheter

Grov misshandel på Västerås pride – hatbrott utreds

Stor uppslutning i både parad och manifestation efter angreppen mot evenemanget.

Två tonåringar misstänks för attacken mot en man i 45-årsåldern på Västerås pride. De utreds nu för grov misshandel med hatbrottsmotiv. Mannens skadeläge är oklart.

– Ett gäng killar tog sig rätten att uttrycka sitt hat mot hbtq-rörelsen, säger Lotta Janhager i styrelsen för Västerås pride, till P4 Västmanland.

Det var i regnbågsparken i Vasaparken som mannen, med närvaro av kommun, polis och andra myndigheter, misshandlades så svårt att han fick ansiktsfrakturer. Detta efter att ha ingripit då flera personer slet ned en prideflagga från ett tält, rapporterar TT. Mannen fördes till sjukhus med ambulans. Skadeläget är oklart, enligt TT.

– Tyvärr är det sådana saker som händer på olika platser i vår stad, säger Anna Maria Romlid (V), kommunalråd i Västerås, till P4 Västmanland.

Två pojkar mellan 15 och 17 år greps misstänkta för grov misshandel med hatbrottsmotiv. De släpptes senare på fri fot, men misstankarna mot dem kvarstår.

– Polisen ser allvarligt på den här typen av händelser. Det är ett brott mot grundläggande fri- och rättigheter, säger Tobias Ahlén Svalbro, presstalesperson på polisen i region Mitt till TT.

I ett uttalande uttrycker styrelsen för Västerås pride sina sympatier med den drabbade och fördömer attacken, samt uppmanar alla västeråsare att sluta upp och delta i lördagens parad. De konstaterar att den grova misshandeln föregicks av glåpord, hot och att pridebanderoller revs ned både inför och under festivalen.

”Det är första gången i Västerås Prides historia som något sådant här har hänt och bevisar mer än någonsin att denna festival behövs! Vi kommer inte att vara tysta! Vi uppmanar alla västeråsare att sluta upp och komma till Regnbågsparken i Vasaparken och delta i paraden på lördag! Det goda segrar och vi är fler än dom. Kärleken övervinner allt!”, skriver Västerås prides styrelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV